Als rode puistjes rondom de mond klein zijn dan kan het ook wel lijken op uitslag. Maar acne rondom de mond, met ook pukkels op de kaaklijn, kunnen ook in goed zichtbare pukkels resulteren. Vaak zijn deze type pukkels rond de mond het gevolg van hormonen.
Vooral vrouwen krijgen te maken met dit soort onzuiverheden, omdat hun hormonen fluctueren rondom hormonale episodes zoals ovulatie, menstruatie, zwangerschap en de overgang. Hoewel ook mannen soms pukkeltjes kunnen krijgen bij de kaaklijn.
In dit artikel vertellen we je alles over hormonale acne en wat de beste behandeling is van puistjes op de kin en kaaklijn. Van gezonde voeding tot huidverzorging en een recept via de dermatoloog.
Wat is het verschil tussen acne en incidentele puistjes?
Het verschil is eigenlijk heel simpel: acne is een huidaandoening waar sommige mensen langdurig last van kunnen hebben, het speelt keer op keer op. Puistjes (maar ook andere onzuiverheden zoals mee-eters) zijn een symptoom van acne, maar dat betekent nog niet dat je ook daadwerkelijk acne hebt.
Soorten acne
Er bestaan verschillende soorten puistjes, maar puistjes rondom de mond en kaaklijn worden meestal veroorzaakt door hormonale acne of acne mechanica. Acne mechanica wordt ook wel sporters acne genoemd, omdat het veel bij atleten voorkomt. De puistjes worden veroorzaakt door overmatige hitte, druk of wrijving tegen de huid. Als mannen last krijgen van pukkels bij de kaaklijn dan kan dit komen door het scheren. Om dit te helpen tegengaan, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een scheerschuim dat de huid verzacht en verkoelt en dat ingegroeide haartjes helpt tegengaan.
Hormonale acne
Op bepaalde momenten in het leven zoals in de tienerjaren, tijdens de overgang of onder invloed van een medische aandoening kunnen schommelingen in het hormoon testosteron ontstaan. Dit kan leiden tot hormonale acne - een belangrijke oorzaak van puistjes rond de mond.
Acne op kin en kaaklijn
Tienerjongens krijgen tijdens groeispurten vaak acne langs de kaaklijn. Meisjes en vrouwen kunnen een uitbraak van pukkeltjes krijgen als hormonen tijdens hun menstruatiecyclus opspelen en dalen. In vergelijking met typische puistjes in de T-zone, zijn pukkels hier waarschijnlijk dieper, groter en meer ontstoken.
In het verleden hebben huisartsen weleens een anticonceptiepil aangeraden om acne onder controle te krijgen, maar dit is lang niet voor iedereen raadzaam. Al kunnen sommige soorten hormonale anticonceptie puistjes verergeren, dus overleg altijd met jouw huisarts of dermatoloog of dit op zijn plaats is.
Hiernaast kunnen plaatselijke behandelingen die zwavel bevatten de ontsteking van diepe acne helpen verminderen. Ze zijn verkrijgbaar in formules verkrijgbaar bij de drogist en receptvarianten.
Verder zijn er retinoïden, die kunnen helpen bij het bestrijden van hormonale acne.
Acne en voeding
De link tussen acne en voeding verschilt van persoon tot persoon. Daarom is het verstandig om naar je individuele situatie te kijken. Krijg je een pukkeltje als je vaak zuivel, suiker of gefrituurde voedselwaren eet? Zo ja, dan kan deze voeding mogelijkerwijs een ‘trigger’ voor je zijn. Bij een dermatoloog en/of diëtist kun je een test op voedselallergieën laten doen.
Crème tegen acne
De meest voorkomende voorgeschreven medicijnen voor acne zijn: retinoïden en retinoïde-achtige geneesmiddelen voor matige acne, antibiotica die werken door overtollige huidbacteriën te doden en roodheid en ontsteking te verminderen en tot slot azelaïnezuur en salicylzuur plus Dapsone. Azelaïnezuur en salicylzuur in lagere concentraties kun je ook terugvinden in huidverzorging voor een gemengde of vette huid.
Puisten uitknijpen
Als je een pukkeltje uitknijpt, kunnen er meer bacteriën vrijkomen waardoor je ook elders op je gezicht pukkels kunt krijgen. Hiernaast kan de druk die je uitoefent op de huid door te knijpen in een puistje resulteren in huidschade. Van blijvende littekens tot restlittekentjes, waaronder rode verkleuringen die na een pukkel achterblijven. Het kan ook langer duren voordat je puistje helemaal is genezen.
Tips bij puistjes
Het allerbelangrijkste bij puistjes is dat je de huid goed reinigt. Een goede huidverzorgingsroutine helpt bij het verwijderen van vuil, overtollige talg en make-up, en het kan blokkades in de poriën helpen verminderen. Maar reinigen met eenvoudige zeep en water is niet genoeg om onzuiverheden op te ruimen. Reinig tweemaal daags met een producten geschikt voor een acne-gevoelige huid zoals die van Effaclar. Let er hiernaast ook op dat het kussen waarop je slaapt en je mondmasker goed schoon is. Je mobiele telefoon kan vuil, bacteriën, zweet en talg van zowel het gezicht als de handen verzamelen. Dit kan resulteren in pukkeltjes rond de mond – vooral als je het scherm vaak tegen je gezicht houdt.
Veelgestelde vragen over acne
Een aantal veelgestelde vragen over acne beantwoord:
- Moet je stoppen met make-up als je puistjes hebt?
Je hoeft niet meteen te stoppen met make-up als je een puistje rond de kaaklijn ziet. Kies weliswaar voor make-up voor een acne-gevoelige huid die niet-comedogeen is. Dit zal je poriën niet verstoppen. Bovendien kun je hiermee mooi je pukkeltjes camoufleren. Reinig je huid wel goed voor het slapengaan.
- Helpt de zon tegen pukkeltjes?
Het tegenovergestelde. UV-stralen van de zon drogen de huid uit. Je lichaam reageert door meer talg te produceren, wat kan leiden tot puistjes. Zorg er dus voor dat je de huid goed beschermt tegen UV-straling met bijvoorbeeld Anthelios zonbescherming. Je kunt ook kiezen voor een dagcrème met SPF die de poriën niet verstopt en geschikt is voor een acne-gevoelige huid.
- Heb ik puistjes omdat ik niet hygiënisch of schoon ben?
Nee, zo eenvoudig ligt het niet. Er spelen veel factoren een rol als het gaat om de oorzaak van puistjes, van genetica tot hormonen en stress. Was een huid gevoelig voor puistjes liefst twee keer per dag met een product dat een ingrediënt zoals salicylzuur bevat zoals Effaclars zuiverende peeling en gebruik een crème zoals Effaclar AI om de puistjes aan te stippen en te verminderen.