Hoe verhelp je dehydratatie ofwel een vochtarme huid?

Een vochtarme huid ofwel dehydratatie is zeker niet hetzelfde als een droge huid. Hier lees je hoe een vochtarme huid te herkennen en hoe deze huid te herstellen.

De termen ‘droog’ en ‘gedehydrateerd’ lijken als het aankomt op je huid bijna inwisselbaar, maar een droge en een vochtarme huid zijn beslist niet hetzelfde. Misschien ziet je huid er de laatste tijd in de spiegel minder stralend, veerkrachtig en daarmee gelukkig uit. Niet zomaar een droge, maar een uitgedroogde huid. Met een ruw, dof en ja, droog aanvoelend oppervlak. Bij dehydratatie heeft je huid te lijden onder te weinig vocht. Water is een essentieel bestanddeel van de opperhuid. Het vochtpeil blijft namelijk niet constant (onder invloed van onder meer externe agressies en natuurlijke verdamping) en daarom is het van belang de huid te voorzien van haar dagelijkse dosis water, de nodige dorstlesser. Zelfs bij acne en met pukkeltjes kun je een vochtarme huid hebben. We leggen uit hoe je een vochtarme huid kunt herkennen en hoe je een vochtarme huid vervolgens herstelt.

Wat is een gedehydrateerde huid?

Het woord gedehydrateerd slaat op een specifieke huidconditie – eentje die doorgaans van tijdelijke aard is. Vrijwel iedereen krijgt ergens in zijn leven wel te maken met dehydratatie en een vochtarme huid. Ook vette en gecombineerde huidtypes kunnen uitgedroogd raken. Een gedehydrateerde huid mist geen talg, het mist water. Water is natuurlijk altijd cruciaal voor een volle, gezond ogende huid. Een gedehydrateerde huid ziet er vaak dof uit vanwege celdeflatie, en het vertoont een netwerk van kleine, vaak driehoekige fijne lijntjes. Het gezicht voelt strak aan en wat betreft de teint lijkt het wel alsof iemand van binnenuit de lichten heeft uitgeknipt. Minder stralend, dus.

Wat zijn de symptomen van een gedehydrateerde huid?

Symptomen die geen twijfel laten dat je een gedehydrateerde huid, ofwel een huid met te weinig vocht, hebt. Hierbij sommen we op hoe die hydratatie zich op tal van wijzen fysiek kan uiten:

  • Een minder soepele huid;
  • Een doffe en zelfs onfrisse huid;
  • Een huid die gevoeliger aanvoelt;
  • Een huid met fijne droogtelijntjes en rimpeltjes;
  • Een huid die jeukend en trekkerig aanvoelt.

Verschil tussen een gedehydrateerde huid en een droge huid

In tegenstelling tot een gedehydrateerde huid mist een droge huid olie ofwel talg. Deze is hierdoor minder goed ‘gesmeerd’. Het is een huidtype dat doorgaans blijvend is. Wat het echt weggeeft is de textuur van de huid. Een droge huid ontstaat diep tussen de lagen van je huid, maar veroorzaakt droge, schilferige huidcellen die zich vertonen op het huidoppervlak. Hierdoor lijkt de huid ruw, soms wat leerachtig. Het mist soepelheid en elasticiteit, wat sneller leidt tot rimpelvorming. 
Ter samenvatting om een droge versus vochtarme huid te herkennen:

  • Een droge huid is een permanente huidconditie, een gedehydrateerde huid is een tijdelijke conditie;
  • Een droge huid wordt genetisch geërfd, een gedehydrateerde huid wordt veroorzaakt door factoren van buitenaf;
  • Een droge huid heeft onvoldoende talgproductie, een gedehydrateerde huid kan (tijdelijk) vocht niet goed vasthouden;
  • Een droge huid mist talg, een gedehydrateerde huid vocht ofwel water;
  • Een droge huid kan niet veranderd worden maar wel verbeterd met de juiste verzorging, een gedehydrateerde huid kan verbeterd worden met verzorging en goede lifestyle keuzes.

Oorzaken van een vochtarme huid

Wanneer de huid naar water snakt is er sprake van dehydratatie. De oorzaak van een gedehydrateerde huid ligt bij aantasting van de barrièrefunctie van de huid. Dat kan van uitwendige aard zijn, dooromgevingsfactoren, maar ook van inwendige aard door een disfunctionele werking van de epidermis en een aangetaste hydrolipidenfilm. Zie hieronder de mogelijke oorzaken van je vochtarme huid.

  • Oorzaak vochtarme huid: omgeving
    Zon kan water ofwel vocht uit je huid trekken, maar daar houdt het niet mee op. Droge lucht door bijvoorbeeld airconditioning binnen of winterlucht buiten kan ook een boosdoener zijn. Hierdoor verdampt het water van je huid, waardoor deze trekkerig, schilferig en geïrriteerd aanvoelt. Let dus ook op met airconditioning: snel van een zeer warme naar koude omgeving gaan, het is niet goed voor je huid.


  • Oorzaak vochtarme huid: ongezonde voeding
    Wat je eet of drinkt, kan van invloed zijn op het waterpeil in je lichaam. Doe het rustig aan met alcohol, koffie en bewerkte voedingsmiddelen. Diuretica, zoals alcohol en cafeïne, moedigen het lichaam aan om water te verdrijven, waardoor je vatbaar bent voor uitdroging. Voedsel met een hoog natriumgehalte is een ander probleem, omdat te veel zout eten de watertoevoer van je lichaam kan aantasten. Suiker beïnvloedt het lichaam op dezelfde manier als zout door water uit de cellen af te voeren. Zoete versnaperingen zijn dus nog een valkuil om te vermijden indien je last hebt van een zeer uitgedroogde huid en je deze vochtarme huid wil herstellen.


  • Oorzaak vochtarme huid: te heet douchen, baden en wassen
    Heet douchen, heet baden en je gezicht met te heet water wassen, het kan je huid behoorlijk dehydrateren. Zelfs als je ondergedompeld bent, verliest je huid water. Het te hete water stript je huid namelijk van de beschermende olielaag van je huid waardoor waterverlies op de loer ligt.


  • Oorzaak vochtarme huid: harde, chemische huidverzorging
    Een andere oorzaak van een vochtarme huid is extreme huidverzorgingsproducten met agressieve ingrediënten die de huid ontdoen van natuurlijke oliën, waardoor water kan ontsnappen. Het gebruik van kunstmatige of chemische ingrediënten kunnen hun tol eisen, waardoor de huid vatbaar wordt voor waterverlies.

Voorkomen van een vochtarme huid

Het doel is hier: rehydratatie. Dehydratatie voorkomen vergt enkele essentiële dagelijkse gewoonten:

  • Tip 1: Zachte reiniging
    Ontdoe het gezicht in alle zachtheid van make-up, om de epidermis geen geweld aan te doen. Kies hierbij voor lauwwarm water.


  • Tip 2: Neem voldoende water
    Natuurlijk willen we allemaal dagelijks twee tot drie liter water drinken. Hierbij houd je de vochtbalans op peil. Waterrijke voedsel kan ook helpen, denk: komkommer, sla, avocado, broccoli en watermeloen.


  • Tip 3: Zet een waterbevochtiger neer
    Of het nu een professionele luchtbevochtiger is, die de droge lucht in huis tegengaat, of een grote kom met water naast je bed: zorg ervoor dat het vochtpeil in ieder geval thuis op orde is.

Behandelen van een vochtarme huid

Met een vochtarme huid wil je natuurlijk zo snel mogelijk de waterbalans herstellen. Advies om een vochtarme huid te herstellen:

  • Tip 1: Breng dagelijks een hydraterende crème aan 
    Hiermee houd je de hydratatie op peil, help je de barrièrefunctie van de hoornlaag te herstellen en bescherm je de huid tegen UV-straling. Dit alles met een dagcrème die een zonnefilter bevat. Kies een textuur passend bij je huidtype, het seizoen of de omgevingsvoorwaarden.


  • Tip 2: Doe harde gezichtsscrubs in de ban
    Het is tijd om die agressieve producten uit je badkamer te verwijderen. Vermijd met name te harde scrubs met grove, schurende deeltjes, die het probleem alleen maar verergeren.


  • Tip 3: Kies voor een serum met hyaluronzuur en gezichtsmists
    Waar je gedehydrateerde huid wel blij van wordt: een serum met hyaluronzuur, een ingrediënt dat maar liefst 1000 x zijn eigen gewicht in water kan vasthouden. Hiernaast kunnen gezichtsmists vochtreserves helpen aanvullen, de huid opfrissen en zo diens kracht teruggeven.

Producten voor de gedehydrateerde huid

Voor een vochtarme huid heb je een verzachtende moisturizer nodig met hydraterende ingrediënten zoals glycerine, hyaluronzuur (waarmee ook het collageen in je huid is geholpen) en allantoïne. Denk aan: Hydraphase Intense Licht, die eveneens niet-comedogeen is en poriën dus niet verstopt. Speciaal voor de oogcontouren: Hydraphase Intense Ogen. Hiernaast is het Hyalu B5 serum een heerlijk hydraterend serum, met twee typen hyaluronzuur en vitamine B5. Hierin zit ook La Roche-Posays thermale water, rijk aan mineralen dat de huidbarrière helpt herstellen en irritaties vermindert. Voor een droge huid heb je vooral een rijkere formule nodig, met zwaardere ingrediënten zoals ceramiden, sheaboter, bijenwas, squaleen, jojoba-olie en zonnebloemolie.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

HYDRAPHASE is een assortiment met langdurig hydraterende verzorgingsproducten ontwikkeld voor een gevoelige huid en verrijkt met hydraterende en kalmerende ingrediënten zoals hyaluronzuur en thermaal bronwater van La Roche-Posay.
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

STUIFMEEL EN STOF IN DE HAREN KUNNEN EEN ALLERGISCHE REACTIE VAN DE HUID VEROORZAKEN. ARTSEN RADEN AAN OM 'S AVONDS HET HAAR TE KAMMEN OF WASSEN OM POTENTIËLE ALLERGENEN TE VERWIJDEREN.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.