Hoe beschadigt de zon je huid?

Nederland is een van de koplopers in Europa qua aantal huidkankerpatiënten. Onder die huidkankerpatiënten stijgt bovendien het aantal jongeren. En dat terwijl Nederland een van de landen met de minste zonuren is. De belangrijkste oorzaak? Langdurige blootstelling aan de zon. Voorkomen is beter dan genezen dus laten we wat dieper ingaan op de invloed van UV op je huid en hoe je je huid goed kan beschermen. Zonnebescherming gaat namelijk verder dan alleen een laagje SPF.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe word ik bruin zonder mijn huid te beschadigen?

De huid wordt bruin wanneer bepaalde cellen reageren op uv-beschadiging door een pigment te produceren dat melanine heet. Melanine beschermt huidcellen door uv-straling te absorberen. Het is kortom niet mogelijk te bruinen zonder eerst de huid bloot te stellen aan schadelijke uv-straling die kan leiden tot verbranding, voortijdige veroudering en huidkanker.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon?

Als je je huid blootstelt aan de zon, kun je verbranden en bestaat er op lange termijn een risico op vroegtijdige veroudering en huidkanker. Om veilig te blijven in de zon kun je het beste van 11 tot 15 uur in de schaduw blijven en een hoed, beschermende kleding en een zonnebril dragen.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Hoe bescherm ik een nieuwe tatoeage tegen de zon?

In de eerste vier weken na het zetten van de tatoeage moet de huid nog genezen. De huid is dan erg kwetsbaar voor de zon en er kan post-inflammatoire hyperpigmentatie (een donkerbruine verkleuring) optreden. Ook kan het pigment van je tatoeage vervagen. Bescherm de tatoeage met een herstellende huidbarrièrecrème die SPF50 bevat, zoals CICAPLAST Baume B5 SPF50.

1 quote-marks

Wat is de SPF van een zonnebrandcrème?

SPF staat voor 'sun protection factor' (zonbeschermingsfactor). De factor geeft aan hoe goed de zonnebrandcrème de huid beschermt tegen UVB-straling, dat verbranding van de huid veroorzaakt. Hoe hoger het nummer, hoe beter de bescherming. Aangeraden wordt om je in de zon elke twee uur in te smeren met minimaal SPF30.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Beschermt een zelfbruinende spray ook tegen de zon?

Absoluut niet! Een zelfbruinende spray reageert met dode cellen op de huid om de huid een kleur te geven. Dit heeft totaal geen invloed op de bescherming tegen de zon van de huid. Een zelfbruinende spray is veel veiliger dan normaal bruinen, maar je dient na toepassing van een dergelijke spray je huid te beschermen met een zonnebrandcrème met breedspectrum UVA/UVB-bescherming.

Wat is zonschade?

De schadelijke UV-stralen in zonlicht kunnen de huid ernstig beschadigen. Huidkanker is misschien het meest bekende gevolg, maar zonlicht kan je huid op meerdere manieren aantasten:

Een verbrande huid

Zonder bescherming blootstaan aan UVB-stralen kan je huid verbranden. Hoe snel dit gebeurt, hangt af van je huidtype; een lichte huid verbrandt sneller dan een donkere. Overmatige blootstelling aan UVB-straling beschadigt het DNA in je huidcellen. Je lichaam reageert hierop door de schade te proberen te herstellen, wat een ontstekingsreactie veroorzaakt. Dit maakt je huid rood, gezwollen en pijnlijk. Elke keer dat je verbrandt, loopt je DNA blijvende schade op.

Fotoveroudering

Zonschade is iets wat we allemaal in de loop van ons leven oplopen. Als je jong bent, merk je het nog niet, maar naarmate je ouder wordt, zie je het terug in je huid. Langdurige blootstelling aan UV-straling leidt tot fotoveroudering, oftewel vroegtijdige huidveroudering door de zon. Dit uit zich in rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken en verlies van elasticiteit. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om het hele jaar door zonbescherming te gebruiken en hoogwaardige producten toe te passen.

Wist je dat? 80% van zichtbare veroudering, zoals rimpels en ouderdomsvlekken, door zonnestralen komt?



Actinische keratosen

Dit zijn kleine, ruwe plekjes op de huid, vaak lichtbruin van kleur. Ze ontstaan door langdurige blootstelling aan zonlicht en worden beschouwd als een voorstadium van huidkanker.

Huidkanker

De bekende risicofactor voor huidkanker is te veel UV-straling. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker.

Hoe ontstaat zonschade?

Langdurige en frequente blootstelling aan UV-straling versnelt de afbraak van essentiële bouwstoffen zoals collageen en elastine in je huid. Andere factoren die de kans op zonschade vergroten zijn:

• Veelvuldig gebruik van zonnebank;
• Regelmatige zonnebrand in het verleden;
• Een lichte huid, lichte ogen, sproeten, lichtblond of rood haar, en een huid die gemakkelijk verbrandt.

UV-A is ook schadelijk

Veel mensen denken dat een zongebruinde huid gezond is, maar ook UV-A-stralen kunnen huidkanker veroorzaken en leiden tot vroege rimpelvorming. De negatieve effecten zijn vaak pas op latere leeftijd zichtbaar.

Kan je huid herstellen van zonschade?

Je kunt zonschade niet volledig herstellen, maar goede huidverzorging vermindert de zichtbare tekenen van veroudering. Gebruik AHA- of BHA-exfolianten, retinol, vitamine C en antioxidanten om je huid te helpen.

Professionele behandeling van zonschade

Kleine plekjes hoeven niet altijd behandeld te worden, maar controleer ze regelmatig. Bij veranderingen of twijfel, raadpleeg je huisarts of dermatoloog. Behandelingen voor grotere of meerdere plekjes kunnen onder andere zijn:

• Bevriezen met stikstof: Dit kan een brandend gevoel veroorzaken en blaren vormen die na een paar dagen verdwijnen.
La Roche Posay Anthelios 100 KA+ Med Cream kan helpen bij huid die door de zon beschadigd is. Deze crème breng je thuis twee keer per dag aan gedurende vier weken. De huid kan rood en dikker worden en korstjes of zweertjes vertonen.

Hoe voorkom je zonschade?

Zonneschade wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon en niet door het ouder worden. Het treedt op tijdens buitenactiviteiten zoals wandelen, sporten of ontspannen op het strand. Daarom is het cruciaal om dagelijks zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 te gebruiken, het hele jaar door. Dit geldt niet alleen voor vakanties, maar voor elke dag dat je naar buiten gaat.

Extra tips tegen huidschade



• Zoek een plekje in de schaduw
Kijk op een zomermiddag eens rond op een strand in Frankrijk of Spanje. Wie zie je daar in de volle zon hun lunch eten? Niet de Fransen of Spanjaarden, dat kunnen we je verzekeren. Zij zitten lekker in de schaduw of zelfs binnen.

• Kies voor beschermende kleding
Draag kleding die je huid volledig bedekt en overweeg een hoed met een brede rand om je gezicht en nek te beschermen.

• Gebruik een zonnebril met UV-bescherming
Deze beschermt niet alleen je ogen maar ook de kwetsbare huid eromheen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen als bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.