Acne, onzuiverheden, grove poriën? Dan heb je vast gehoord van benzoylperoxide, een vrij agressief middel dat doorgaans via de huisarts wordt aangevraagd. Het werkt uitdrogend, maar het kan ook littekentjes achterlaten tenzij het met beleid wordt toegepast. Een ander toverwoord is tegenwoordig Salicylzuur, dat de laatste jaren in populariteit is gestegen. Dit ingrediënt is namelijk effectief voor een onzuivere huid, wegens het exfoliërende effect. Met de juiste producten verrijkt met Salicylzuur kan je huid blijvend verbeteren, zonder deze te beschadigen. Alles wat je moet weten over Salicylzuur zetten we hieronder voor je uiteen.
Wat is Salicylzuur nu precies?
Dit specifieke ingrediënt valt onder de zogenaamde BHA’s (beta hydroxy zuur), ofwel een krachtig middel om een acne gevoelige huid of het incidentele puistje doelgericht te behandelen. Het exfolieert om dode huidcellen op zowel het huidoppervlak als diep in de poriën te verwijderen. Resultaat: een frisse, stralende, egale teint. Een ophoping van dode huidcellen zorgt namelijk voor een doffe uitstraling. Tijden terug (hallo, jaren negentig) was exfoliëren in de vorm van scrubben nog een trend.
Exfoliëren met zuren wordt wel chemisch exfoliëren genoemd, terwijl het bij scrubben (met kleine korreltjes die over de huid ‘schuren’) om mechanisch exfoliëren gaat. Laatstgenoemde kan de huid juist beschadigen. Met Salicylzuur doe je dus aan chemisch exfoliëren. Het ontstekingsremmende ingrediënt gaat ook roodheid tegen. Voor wie Salicylzuur wat medisch in de oren klinkt: het is in feite een natuurlijk ingrediënt, afkomstig van de boomschors van een wilg. Er is veel onafhankelijk onderzoek gedaan naar zowel Salicylzuur als diens ‘zusje’, glycolzuur, en de effectiviteit hiervan.
Wat kan Salicylzuur betekenen voor je huid?
Dit pionierende huidverzorgingsingrediënt is met name een geweldige oplossing voor mee-eters en grotere, ontstoken pukkels. Het zuur breekt hierbij als het ware de cellen los die aan elkaar gekleefd zitten. Et voilà: minder mee-eters, puistjes en andere oneffenheden. De kracht zit hem bovendien in hoe diep Salicylzuur doordringt in de poriënlaag, waardoor het zowel de opperhuid als dieper in de poriën exfolieert.
Voor welk huidtype is Salicylzuur het meest geschikt?
Salicylzuur biedt vooral uitkomst bij een huidtype dat neigt naar vettig, gecombineerd en geïrriteerd. Het lost namelijk talg op in de poriën, waardoor het een van de beste oplossingen is tegen mee-eters en gerstekorrels. Anti-irritatie en anti-ontsteking, dat zijn ook sleutelwoorden van dit ingrediënt.
Belangrijk: Salicylzuur is een afgeleide van aspirine, dus wie allergisch is voor deze pijnstiller kan dit type zuur uiteraard beter overslaan. Een gevoelige huid? Salicylzuur biedt beslist uitkomst, maar bouw het gebruik rustig op. Stap voor stap, te beginnen met bijvoorbeeld een exfoliant op basis van Salicylzuur die je een of twee keer per week aanbrengt. Reageert je huid goed? Na een periode van gewenning kun je Salicylzuur zelfs dagelijks smeren.
Hoe kan ik Salicylzuur het beste gebruiken in mijn dagelijkse en wekelijkse verzorging?
Producten die Salicylzuur bevatten kan je het beste in stappen opbouwen. Begin met alleen ‘s avonds en desgewenst op den duur ook ’s ochtends. Belangrijk is om wel de huid goed te reinigen (zoals bijvoorbeeld Effaclar zuiverende reinigingsgel) zodat je verzorging met Salicylzuur (zoals bijvoorbeeld Effaclar Duo+) efficiënter kan werken.
Conclusie: bij puistjes of oneffenheden is Salicylzuur je beste vriend!