Puistjes op wangen, hoe kom je ervan af?

Iedereen krijgt weleens een pukkeltje, maar acne is een serieuzere huidaandoening. Wat is acne precies? Een huidziekte, waarvan pukkels en mee-eters een symptoom zijn. Bij hevige acne wil je een dermatoloog raadplegen. Bij zowel acne als sporadische puistjes spelen er veel verschillende factoren mee die kunnen leiden tot onzuiverheden en ontstekingen, waaronder genen, hormonen en de natuurlijke flora (gezonde bacteriën) van je huid.

Hoe je van puisten afkomt? Kijk eens naar de locatie van je pukkeltjes. Dit kan een goede indicatie zijn waarom je deze puistjes hebt en hoe je ze op basis van de oorzaak kunt tegengaan. Dit wordt ook wel ‘face mapping’ genoemd: vaststellen waar op je gezicht, zoals op de wangen, je puistjes en mee-eters hebt, om vervolgens te bepalen hoe dit te behandelen. In dit artikel vertellen we waar je acne van krijgt en wat te doen bij pukkels op specifiek de wangen.

Waarom je pukkels op je wangen krijgt

Pukkeltjes op de kin en kaaklijn duiden vaak op hormonale puistjes. Deze puistjes zijn meestal te wijten aan een toename van mannelijke hormonen die de talgklieren op deze plekken stimuleren. In tegenstelling tot op de kin, onderdeel van de T-zone, geven pukkeltjes op de wangen niet zoveel weg over de onderliggende oorzaak. Het kan genetisch bepaald zijn, maar dat hoeft niet per se. Je zou ook meer pukkeltjes op de wangen kunnen zien verschijnen wegens het dragen van een mondmasker. Dit wordt ook wel maskne (acne ofwel puistjes + masker) genoemd. Het is belangrijk om een mondmasker te dragen, maar zorg ervoor dat je voor een ademende stof kiest en dat deze altijd goed schoon is. Je kunt de wangen behandelen met bekende ingrediënten tegen puistjes zoals exfoliërend salicylzuur, benzoylperoxide en retinoïde.

Wat te doen tegen puistjes op je wangen

Wat helpt tegen puistjes? Dat is een veelgestelde vraag. En wat te doen tegen specifiek puistjes op de wangen? In feite hetzelfde als bij onzuiverheden elders op het gezicht. Deze algemene huidverzorgingstips helpen:

- Houd je huid schoon: was je gezicht liefst twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds, met een milde reiniger.
- Kies voor een schuimende cleanser: foam cleansers in plaats van cleansers met een lotion-formule liften talg en vuil gemakkelijker van de huid.
- Exfolieer met zorg: als je te vaak exfolieert of scrubt dan kun je de huid irriteren en acne verergeren. Het verschilt van persoon tot persoon hoe vaak je de huid kunt exfoliëren. Begin met één of twee keer per week, bouw het rustig op en kijk hoe je huid reageert. Let ook op welke exfoliant je gebruikt, want de ene exfoliant of scrub is veel milder (en kun je dus vaker gebruiken) dan de ander.
- Was je make-up kwastjes regelmatig: deze kwastjes kunnen vol bacteriën en talg raken wanneer je ze niet voldoende reinigt, wat bij kan dragen aan verstopte poriën. Was ze eens per week of per twee weken met een milde, parfumvrije shampoo.

Genetisch

Vaak zijn huidproblemen en huidcondities, zoals een onzuivere huid, genetisch bepaald. Heeft een van je ouders veel last van puistjes op de wangen, dan bestaat er een grotere kans dat jij op tiener- of volwassen leeftijd hier ook mee te maken krijgt. Het voordeel: je kunt het alvast zien aankomen en hier je verzorgingsroutine met bijvoorbeeld goede reinigingsgewoonten op afstemmen.

Transpiratie

Sporten kan overmatig zweten veroorzaken, evenals een opeenhoping van talg, vuil en bacteriën op je huid. Dit kan allemaal leiden tot puistjes en mee-eters. Je hoeft niet te stoppen met sporten als je een zuivere huid voor ogen hebt. Zorg er alleen voor dat je tijdens en na jouw trainingen een goede hygiëne handhaaft. Neem bijvoorbeeld reinigingsdoekjes mee.

Menstruatie

Pukkeltjes op de wangen worden in tegenstelling tot die op de kin en kaaklijn meestal niet veroorzaakt door een verandering in hormonen. Zie je wel altijd pukkels op eenzelfde plek verschijnen rondom je eisprong of ovulatie of tijdens de menstruatie: dan kan er wel iets hormonaals aan ten grondslag liggen.

Probeer niet te vaak je gezicht aan te raken

Het aanraken van je gezicht veroorzaakt niet direct acne, een huidaandoening. Toch kan het een ‘trigger’ zijn voor een uitbraak van puistjes. De meesten van ons raken ons gezicht aan zonder het te merken, maar dit is niet handig als je puistjes wil voorkomen. Je brengt dan bacteriën van je vingers (die gedurende de dag van alles aanraken) op de huid over en oefent druk uit op je gezicht.

Allergische reactie bij bepaalde producten

Niet zozeer puistjes, maar eerder rode bultjes op de wangen kunnen duiden op een allergische reactie op bepaalde producten. Zeker als deze ineens verschijnen wanneer je net een nieuw product gebruik. Stop met het gebruik van het product en raadpleeg je dermatoloog voor verzorgingsadvies.

Exposoom, externe factoren

Het zogenaamde ‘acne exposoom’ wordt gedefinieerd als de som van alle omgevingsfactoren die van invloed zijn op het voorkomen, de duur en de ernst van puistjes. Externe factoren zijn van invloed op de respons en de frequentie van terugval op behandelingen door interactie met de huidbarrière, talgklier, aangeboren immuniteit en huidmicroben. Denk hierbij aan verontreinigende stoffen, weersomstandigheden en luchtvervuiling.

Slaaptekort

Slaapgebrek zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol vrijkomt, wat op zijn beurt ontstekingen in de huid stimuleert en uitbraken veroorzaakt bij aandoeningen als acne, psoriasis en zelfs eczeem. Voor volwassenen wordt zeven tot negen uur slaap per nacht aanbevolen. Slaaphygiëne is hierbij ook belangrijk – je wil ook in de diepe REM-slaap komen voor herstel.

Zwangerschap

Als je ineens acne of puistjes krijgt tijdens je zwangerschap, dan kan dit komen door veranderingen in je hormonen. Weliswaar verschijnen hormonale puistjes meestal niet op de wangen, maar op de kin en kaaklijn.

Medicijngebruik

Bepaalde medicijnen, waaronder corticosteroïden, lithium, anticonvulsiva, barbituraten, androgene steroïden, DHEA en medicijnen die bromiden of jodiden bevatten, kunnen acne of acne-achtige uitbarstingen veroorzaken.

Stress en onrust

Stress, onrust, paniekaanvallen; het is niet goed voor je gezondheid en ook niet voor je huid. Dit komt doordat stress ervoor zorgt dat je lichaam hormonen zoals cortisol aanmaakt, waardoor de klieren in je huid meer talg aan gaan maken. Een vette huid is vatbaarder voor acne en andere huidproblemen.

Het verschonen van je beddengoed

’s Nachts draaien we meestal meerdere keren van zij naar zij. Het kan dus goed zijn dat je veel nachtelijke uren pal met je gezicht in je kussen slaapt. Is deze niet goed schoon, dan kunnen de verzamelde bacteriën pukkeltjes en andere onzuiverheden veroorzaken. Nog een tip: slaap op zijden kussens. Je huid en haar zullen je hier dankbaar voor zijn, want dit biedt het minste frictie. Slapen met je gezicht naar beneden of met je wang op het kussen kan ook bijdragen aan acne mechanica, een soort acne veroorzaakt door druk en wrijving.

Je wast je gezicht te veel of te weinig

Terwijl je vooral een onzuivere huid liefst twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds wil reinigen, wil je het ook niet overdrijven. Dit kan namelijk irritatie en daardoor onzuiverheden opwekken in het gezicht.

Reinig je gezicht voordat je gaat slapen

Het is onwaarschijnlijk dat je blijvende schade aan je huid toebrengt wanneer je een nachtje vergeet om je gezicht te wassen. Het kan de volgende ochtend wel resulteren in puistjes. Een enkel nachtje is dan voldoende om de poriën te verstoppen en een puistje te veroorzaken. Make-up die 's nachts op de huid blijft zitten, kan namelijk voorkomen dat de huid 'ademt' en het kan ook het herstel- en regeneratieproces van de huid remmen terwijl je slaapt. Heb je een gevoelige huid? Gebruik dan speciale gezichtsreiniger.

Talgproductie

Talg is belangrijk voor de gezondheid van de huid omdat het helpt bij het reguleren van de temperatuur en het afstoten van microben. Een overmatige talgproductie kan tegelijkertijd leiden tot acne. Te veel talg kan vast komen te zitten in de klieren, waardoor het opzwelt en er een bultje onder de huid ontstaat. Hydrateer de huid, maar kies voor matterende en niet-comedogene crèmes. Effaclar Duo Plus valt bijvoorbeeld binnen die categorie.

DAAR HEBBEN WE
PRODUCTEN VOOR

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.