Waarom is zonnebrand tijdens je zwangerschap een must?
Zonnebrandcrème beschermt je niet alleen tegen huidkanker, maar helpt ook verkleuringen en andere huidproblemen te voorkomen die door zonlicht kunnen verergeren.Tijdens de zwangerschap is je huid vaak extra gevoelig, wat betekent dat je meer kans hebt op melasma en andere vormen van hyperpigmentatie — vlekjes en verkleuringen die door zonblootstelling kunnen verergeren. Tijd om die SPF een vaste plek te geven in je routine!
Welke zonnebrandcrème is veilig tijdens de zwangerschap?
Eigenlijk zijn alle zonnebrandcrèmes veilig voor je en je baby. Je hoort vaak over ‘minerale’ en ‘chemische’ zonnebrand, maar dat kan verwarrend zijn. Minerale filters worden namelijk net als non-minerale filters in een lab gemaakt en zijn grondig getest.Tip: Heb je een donkere huid? Dan kan het lastig zijn om een minerale zonnebrand te vinden die geen witte waas achterlaat. Onze Anthelios SPF50 Invisible Fluide is de oplossing: een lichte, niet-vette zonnebrand die je onzichtbare bescherming biedt zonder die vervelende witte waas.
Zonnehoeden & UV-werende kleding
Zwanger of niet, een goede zonnehoed, beschermende kleding en schaduw zijn je go-to voor zonbescherming. Omdat we vaak te weinig zonnebrand gebruiken, geeft UV-beschermende kleding en de schaduw opzoeken je net dat beetje extra zekerheid.
Waar moet je op letten bij zonnebrandcrème tijdens je zwangerschap?
IngrediëntenGoed nieuws: er zijn maar twee ingrediënten in zonnebrand die door de FDA als riskant worden gezien—PABA en trolamine salicylaat. Andere veelgebruikte ingrediënten zoals oxybenzone en avobenzone worden al jaren gebruikt, maar de FDA wil nog wat extra onderzoek naar hun lange-termijn veiligheid.
Zinkoxide en titaniumdioxide worden door de FDA als helemaal veilig beschouwd. Deze natuurlijke mineralen blokkeren de schadelijke stralen van de zon voordat ze je huid bereiken. Je vindt ze als belangrijkste ingrediënten in de zonnebrandcrèmes van La Roche-Posay.
Minerale of non-minerale zonnebrandcrèmes
Zonnebrandcrèmes bevatten minerale of non-minerale ingrediënten. Non-minerale zonnefilters, zoals avobenzone, octisalaat, homosalaat en oxybenzone, absorberen de zonnestralen en zetten deze om in warmte. Minerale zonnebrand met zinkoxide en titaniumdioxide werkt anders: het vormt een fysieke barrière die fungeert als een schild tussen je huid en de zon.
In de Anthelios-lijn van La Roche-Posay worden zowel minerale als non-minerale filters gecombineerd voor optimale bescherming. Breedspectrum en waterbestendigheid
Nog een belangrijk punt: je zonnebrandcrème moet breedspectrum zijn (bescherming tegen UVA en UVB), een SPF van 30 of hoger hebben, en waterbestendig zijn voor als je gaat zwemmen of zweten. Smeer het idealiter 30 minuten voordat je naar buiten gaat op, en vergeet niet elke 2 uur opnieuw aan te brengen als je buiten bent.
Goed insmeren tijdens én na de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap wordt je huid dunner en meer uitgerekt, vooral op je buik. Dit maakt je extra gevoelig voor de zon. Je verbrandt sneller, en UV-straling kan onderhuidse schade veroorzaken. Dus bedek je huid goed en zoek de schaduw op.
Ga je toch naar buiten? Smeer je dan altijd royaal in met een zonnebrandcrème met een hoge factor, zelfs als je maar even de zon in gaat. Doe dit een half uur voordat je naar buiten gaat, zodat het goed kan intrekken. Herhaal dit minimaal elke 2 uur, ook als je in de schaduw blijft.
Goed insmeren tijdens én na de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap wordt je huid dunner en meer uitgerekt, vooral op je buik. Dit maakt je extra gevoelig voor de zon. Je verbrandt sneller, en UV-straling kan onderhuidse schade veroorzaken. Dus bedek je huid goed en zoek de schaduw op.Ga je toch naar buiten? Smeer je dan altijd royaal in met een zonnebrandcrème met een hoge factor, zelfs als je maar even de zon in gaat. Doe dit een half uur voordat je naar buiten gaat, zodat het goed kan intrekken. Herhaal dit minimaal elke 2 uur, ook als je in de schaduw blijft.
Zwangerschapsmasker
Ongeveer 70% van de vrouwen krijgt ermee te maken: het zwangerschapsmasker (melasma). Dit zijn die vervelende vlekken die vooral op je voorhoofd, jukbeenderen, kin en rondom je ogen verschijnen tijdens je zwangerschap.Deze vlekken zijn een vorm van hyperpigmentatie, vergelijkbaar met de bruine verkleuring die je krijgt na te lang in de zon. Bij een lichte huid verschijnen bruine of grijsachtige vlekken, terwijl mensen met een donkere huid juist last kunnen krijgen van lichte vlekken.
Hoe ontstaat melasma?
Pigmentvlekken tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door hormonale schommelingen. Misschien heb je al gemerkt dat je tepels donkerder zijn geworden of dat er een donkere lijn over je buik loopt. Oestrogeen en progesteron zorgen in deze periode ook voor extra pigmentaanmaak in de huidcellen van je gezicht. Naast hormonen speelt erfelijkheid ook een rol bij het ontstaan van een zwangerschapsmasker.
Je kunt een zwangerschapsmasker voorkomen door tijdens je zwangerschap en de maanden daarna zo veel mogelijk uit de zon te blijven en je zo goed mogelijk te beschermen als je wel de zon in gaat.
Zwangerschapsmasker behandelen
Pigmentvlekken verdwijnen na de bevalling meestal vanzelf, maar dat kan wel even duren. En soms blijven ze ook. Zonnebescherming is daarom je beste vriend. Anthelios of La Roche-Posay’s MELA B3 SPF30 beschermen je huid tegen UV-stralen en helpen nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.
Wil je de vlekjes verminderen? MELA B3 is een nieuw serum van La Roche-Posay dat werkt tegen donkere vlekken, met Melasyl als krachtig ingrediënt om hyperpigmentatie aan te pakken als nooit tevoren.