WAT IS SPF?
SPF, dat staat voor Sun Protection Factor, oftewel zonbeschermingsfactor. Simpel gezegd: het geeft aan hoe goed een product je huid beschermt tegen de zon. Hoe hoger het getal op de verpakking, hoe beter de bescherming.Een zonnebrandcrème met SPF 30 biedt bijvoorbeeld ‘hoge’ bescherming, terwijl SPF 50+ je een ‘zeer hoge’ zonbescherming biedt. Dit cijfer laat zien in hoeverre het product je beschermt tegen schadelijke uv-B-straling. Een goede zonnebrand beschermt daarnaast ook tegen uv-A-straling.
HOE WERKT SPF?
De SPF-waarde, of Sun Protection Factor, laat zien hoelang een zonnebrandcrème je huid beschermt tegen verbranding door uv-B-straling, vergeleken met de tijd zonder bescherming.Stel: je verbrandt normaal na 10 minuten in de zon. Met een zonnebrandcrème met SPF 30 ben je theoretisch 30 keer langer beschermd, dus 300 minuten. Maar let op: dit is slechts een richtlijn. De werkelijke bescherming hangt af van je huidtype, hoeveel crème je gebruikt en externe factoren zoals zweten of zwemmen.
SPF EN HUIDVEROUDERING
Wist je dat SPF niet altijd beschermt tegen alle vormen van huidbeschadiging, zoals huidveroudering of pigmentvlekken? Deze problemen worden vaak veroorzaakt door uv-A-stralen. Voor bescherming tegen zowel uv-A- als uv-B-straling heb je een breedspectrum zonnebrandcrème nodig.Hoe werkt zonnebrand optimaal?
De effectiviteit van een zonnebrandcrème hangt af van hoe je het gebruikt. Hier zijn een paar tips:1. Breng voldoende aan: Gebruik genoeg zonnebrand om een egale laag over je huid te creëren. Veel mensen smeren te weinig, waardoor de bescherming minder goed werkt.
2. Smeer zorgvuldig: Zorg ervoor dat je alle blootgestelde delen van je huid insmeert, ook plekken die je snel vergeet, zoals je oren en hals.
3. Herhaal regelmatig: Zonnebrand gaat eraf door zweten, zwemmen of afdrogen. Smeer dus regelmatig opnieuw, vooral na het zwemmen of als je je hebt afgedroogd.
INVLOEDEN VAN OMGEVINGSFACTOREN OP SPF
Een andere belangrijke factor bij SPF is de weerkaatsing van uv-straling door oppervlakken zoals zand, water, sneeuw en zelfs gras. Die weerkaatsing kan je blootstelling aan uv-straling flink vergroten. Daarom is het verstandig om extra maatregelen te nemen, zoals een pet opzetten, een zonnebril dragen en wat vaker insmeren.
ZONBESCHERMINGSFACTOR EN UV-STRALING
Ultraviolette (uv) straling wordt ingedeeld in drie soorten: uv-A, uv-B en uv-C. Uv-C wordt gelukkig volledig geblokkeerd door de ozonlaag. Uv-B wordt deels gefilterd door de atmosfeer en wolken, terwijl uv-A vrijwel overal doorheen dringt – zelfs door glas.Wat doet uv-A-straling?
Uv-A-straling is het hele jaar door aanwezig, zelfs op bewolkte dagen. Deze straling dringt diep door in de huid en is een van de belangrijkste oorzaken van: • Huidveroudering• Pigmentvlekken
• Schade door vrije radicalen
Wat doet uv-B-straling?
Uv-B-straling is krachtiger dan uv-A, maar bereikt de huid minder gemakkelijk bij bewolking of door glas. Deze straling:• Zorgt voor bruining van de huid
• Kan verbranding veroorzaken
• Veroorzaakt soms allergische huidreacties
Hoe beschermt SPF je huid?
SPF (Sun Protection Factor) geeft aan hoe goed een zonnebrandcrème je beschermt tegen uv-B-straling. Voor bescherming tegen uv-A-straling wordt vaak de term PPD gebruikt. Wil je je huid optimaal beschermen? Kies dan altijd voor een zonnebrandcrème die zowel tegen uv-B- als uv-A-straling beschermt. Zo voorkom je niet alleen verbranding, maar ook huidveroudering en andere langdurige schade.
SPF: WELKE CRÈME KIES JE EN HOE VAAK MOET JE JE INSMEREN?
Even de verpakking van je zonnebrand checken is echt geen overbodige luxe. Nu je weet wat SPF betekent, snap je vast ook dat het slim is om een zonnebrandcrème te kiezen die je beschermt tegen uv-A-straling. Hoe je dat herkent? Kijk naar het uv-A-logo op de verpakking – dat is het woord UVA met een cirkeltje eromheen.Heb je een lichte huid? Ga dan voor een zonnebrand met een hoge factor en smeer regelmatig bij. Wist je trouwens dat de hoeveelheid die je nodig hebt, afhangt van je lengte en gewicht? Smeer je altijd in vóór je de zon in gaat en blijf bijsmeren – vooral na zweten, zwemmen of afdrogen.
Het advies is om je regelmatig en overvloedig opnieuw in te smeren om de bescherming tegen de zon te behouden, vooral als je gezweet hebt of na het zwemmen of afdrogen.
Vergeet niet om de SPF aan te passen waar dat nodig is: je gezicht heeft vaak extra bescherming nodig, en als je lang in de zon sport of beweegt, is een hogere factor een must.
MEERDERE LAGEN VOOR OPTIMALE BESCHERMING
Smeren doe je het beste in twee rondes. Breng eerst een laag zonnebrand aan en wacht een paar minuten voordat je een tweede laag opsmeert. Zo weet je zeker dat je niks overslaat en alle plekken goed beschermd zijn. Let extra op plekken die je makkelijk vergeet, zoals je voeten, oren en de achterkant van je nek.MEER DAN ALLEEN ZONNEBRANDCREME
Zonnebrand werkt het best als je het combineert met andere zonbeschermingsmaatregelen. Denk aan een brede hoed, uv-werende kleding en de schaduw opzoeken tussen 11 en 15 uur. Zelfs met een hoge SPF is te veel zon niet zonder risico, dus bescherm jezelf op meerdere manieren!
SPF: EEN FACTOR VOOR IEDERE LEEFTIJDSGROEP
Het beschermen van de huid tegen de zon is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor de meest gevoelige huid, zoals die van baby's en kinderen. Kleine kinderen mogen nooit direct aan de zon worden blootgesteld, en voor hen is een zonnebrandcrème met minimaal SPF 50+ een must. Er zijn speciale niet-vette en niet-plakkerige producten ontwikkeld die perfect zijn voor hun gevoelige huid.La Roche-Posay biedt met Anthelios een uitgebreide lijn zonnebrandproducten die zijn afgestemd op ieder huidtype en elke levensstijl. Of je nu een gevoelige huid hebt, acnegevoelige huid, of een huid die extra zorg nodig heeft (bijvoorbeeld na een medische behandeling), er is een geschikte optie. Anthelios is verkrijgbaar in crèmes, gels, sprays en sticks, zodat je altijd een product vindt dat bij je past.
Belangrijke tip voor optimaal gebruik
Kijk niet alleen naar de beschermingsfactor tegen uv-straling, maar check ook het PAO-symbool (Period After Opening) op de verpakking. Dit symbool – een klein geopend potje met een cijfer erin – geeft aan hoe lang je het product kunt gebruiken nadat je het hebt geopend.
VERSCHILLENDE HUIDTYPEN EN SPF-AANBEVELINGEN
Veel mensen smeren te weinig zonnebrandcrème of vergeten op tijd bij te smeren. Daarom adviseren we altijd minimaal SPF30, ongeacht je huidtype. Zo ben je goed beschermd tegen schadelijke UV-stralen en voorkom je huidbeschadiging en vroegtijdige rimpels.Fitzpatrick-huidtypering: verschillende huidtypes
Huidtypen worden vaak ingedeeld volgens het Fitzpatrick-systeem, dat 6 soorten huidtypes omschrijft, van heel licht (type I) tot heel donker (type VI).
Heb je huidtype I of II? Dan verbrand je snel en word je nauwelijks bruin. Een hoge SPF is voor jou dus een must, en extra voorzichtigheid kan geen kwaad. Heb je huidtype V of VI? Dan bruin je makkelijker en verbrand je minder snel, maar ook jij hebt bescherming nodig – meestal is een iets lagere SPF voldoende.
Ongeacht je huidtype geldt: minimaal SPF 30 gebruiken blijft de standaard voor optimale bescherming.
SPF: direct effect op jouw bescherming
Wist je dat de bescherming van zonnebrandcrème enorm toeneemt naarmate de SPF hoger wordt? Bij een SPF 15 wordt nog zo’n 7% van de UV-straling doorgelaten. Kies je voor een SPF 30, dan is dat nog maar 3%—een verdubbeling van de bescherming. Met SPF 50+ wordt slechts 1 tot 2% van de straling doorgelaten, opnieuw bijna twee keer minder. Een kleine sprong in SPF betekent dus een groot verschil in bescherming.Waarom je locatie je SPF beïnvloedt
Je bent nooit volledig beschermd tegen de zon, maar met een hogere SPF geef je je huid wél een betere bescherming tegen schadelijke UV. UV-straling is overal aanwezig—zelfs in Nederland. Maar hoe dichter je bij de evenaar komt of hoe hoger je de bergen in gaat, hoe sterker de straling wordt. Ga je naar een tropisch land? Neem dan zeker een zonnebrandcrème met een hogere SPF mee.
HET BELANG VAN UV-A-BESCHERMING
Uv-B-stralen staan bekend om het veroorzaken van zonnebrand, maar wist je dat uv-A-stralen minstens zo schadelijk zijn? Uv-A stralen dringen diep door in je huid en versnellen huidveroudering, zoals rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekken.Om je huid optimaal te beschermen tegen zowel UV-A- als UV-B-straling, kies je voor een zonnebrandcrème met brede bescherming. Dit herken je aan het UVA-logo op de verpakking: de letters 'UVA' met een cirkel eromheen.
WAAROM UV-A-BESCHERMING HET HELE JAAR NODIG IS
Uv-A-stralen zijn gedurende het hele jaar aanwezig, ook op bewolkte dagen en tijdens de wintermaanden. Uv-A-straling kan zelfs binnenshuis schade aanrichten, bijvoorbeeld door glas heen. Dus zit je vaak in de buurt van een raam met direct zonlicht? Dan is het ook binnen verstandig om je huid goed te beschermen.BLIJF SMEREN VOOR LANGDURIGE BESCHERMING
Ook al biedt een zonnebrandcrème met hoge SPF goede bescherming, de werking neemt af door zweten, zwemmen of afdrogen. Daarom is het belangrijk om minstens elke twee uur opnieuw te smeren.VERGEET JE GEZICHT NIET
Dagje op stap? Neem altijd zonnebrandcrème mee, zodat je op tijd kunt bijsmeren. Veel mensen vergeten dat en lopen daardoor onnodig risico op zonnebrand. En vergeet je gezicht niet! Die huid is extra gevoelig en heeft vaak wat meer bescherming nodig dan de rest van je lichaam. Gebruik een zonnebrandcrème die speciaal voor je gezicht is gemaakt. Die voelt niet vet aan en is perfect voor elke dag.
MISVERSTANDEN EN TIPS
• Er gaan veel misverstanden de ronde over zonnebrandcrème. Zo denken veel mensen dat smeren niet nodig is op bewolkte dagen, maar wist je dat tot wel 80% van de UV-straling gewoon door de wolken heen komt?
• Ook wordt vaak gedacht dat een donkere huid geen bescherming nodig heeft. Hoewel mensen met een donkere huid minder snel verbranden, blijven ze gevoelig voor UV-schade en huidveroudering. Smeren is dus voor iedereen belangrijk.
• En dan nog een veelgemaakte fout: te weinig zonnebrand aanbrengen. Dit verlaagt de beschermingsfactor enorm. Gebruik altijd een royale hoeveelheid crème en vergeet plekken als je oren, nek en voeten niet.
BRUIN WORDEN EN BESCHERMD BLIJVEN
Er gaan nogal wat misvattingen rond over zonbescherming en bruin worden. Zo denken veel mensen dat je met een hogere SPF de hele dag beschermd bent. Maar zo werkt het niet. Hoe hoog de SPF ook is, je moet regelmatig bijsmeren om goed beschermd te blijven.
Een ander misverstand is dat je, zodra je bruin bent, geen zonnebrand meer nodig hebt. Bruin worden is simpelweg een verdedigingsmechanisme van je huid tegen zonneschade, maar het betekent niet dat je immuun bent voor verdere schade zoals verbranding of huidveroudering.
En dan de klassieker: "Als ik smeer, word ik niet bruin." Dit is absoluut niet waar. Zonnebrandcrème, zelfs met een hoge SPF, laat altijd een kleine hoeveelheid UV-straling door. Hierdoor kun je een mooie, egale bruine teint krijgen zonder je huid te beschadigen. Goed smeren zorgt er bovendien voor dat je huid minder snel verbrandt en dat je bruine kleurtje langer behouden blijft.
SPECIALE AANDACHT VOOR KINDEREN
Kinderen hebben een gevoelige huid die extra aandacht verdient als het op zonbescherming aankomt. Hun huid is dunner en daardoor kwetsbaarder voor de schadelijke effecten van uv-straling, wat op latere leeftijd problemen kan veroorzaken. Daarom raden we voor kinderen altijd een zonnebrandcrème met SPF 50+ aan. Smeer royaal en herhaal dit elke twee uur, vooral na een duik in het water.Hou kleintjes daarnaast zoveel mogelijk uit de directe zon, vooral tussen 11 en 15 uur, wanneer de zonkracht op z’n hoogst is. Kies voor luchtige, beschermende kleding zoals een hoedje of een uv-werend shirt.
ZONNEBRAND WORDT KINDERSPEL
Leer kinderen van jongs af aan hoe belangrijk het is om zich in te smeren. Maak zonnebrand een vaste gewoonte – vooral in de zomer – en ze hebben er hun hele leven profijt van. Kies een kinderzonnebrand die zacht is voor de huid en niet in de ogen prikt, zodat insmeren lekker soepel gaat. Handige sprays zijn ideaal voor drukke of wiebelige kleintjes.Let op: baby’s jonger dan zes maanden mogen nooit direct in de zon. Zorg dat ze altijd in de schaduw blijven en bescherm ze met luchtige, bedekkende kleding.
Nu je weet wat SPF betekent, is het tijd om het Anthelios-assortiment in te duiken. Vind de zonnebrand die bij jou past!