Hoe herken je zonneallergie
versus een verbrande huid door de zon?

Article Read Duration 8 min lezen

Een allergie door de zon? Het klinkt misschien gek, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Niet alleen pollen, pinda’s of huisdieren kunnen een allergische reactie veroorzaken, maar ook UV-licht kan je huid flink van slag brengen. Zonneallergie herken je meestal aan roodheid, jeuk en blaasjes. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten zonneallergie, waaronder de veel voorkomende PMLE.

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende huidklachten die ontstaan door zonlicht of andere UV-straling. Vaak krijg je dan last van een jeukende uitslag.

Soms zit zonneallergie gewoon in de familie. Bij anderen wordt het getriggerd door iets anders, zoals medicatie of contact met specifieke planten. En eerlijk is eerlijk: soms weten we simpelweg niet waarom het gebeurt.

Heb je een milde vorm van zonneallergie? Dan kan het vanzelf weer wegtrekken. Maar als de uitslag heftiger is, kan een behandeling nodig zijn om de klachten te verminderen.


Soms zit zonneallergie gewoon in de familie. Bij anderen wordt het getriggerd door iets anders, zoals medicijnen of contact met specifieke planten.


Wat is polymorfe lichteruptie (PMLE)?

Ben je een paar uur in de zon geweest en krijg je daarna een jeukende, rode uitslag met blaasjes op je borst en armen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met polymorfe lichtuitbarsting (PMLE). Deze aandoening wordt vaak bedoeld als we het hebben over zonneallergie en is een van de meest voorkomende vormen van fotodermatoses.

Er bestaat ook een mildere variant van PMLE, namelijk de goedaardige zomerlichteruptie (BSLE, benign summer light eruption). Laat je niet misleiden door de naam, want deze vorm komt niet alleen in de zomer voor. Voor sommige mensen is een beetje zon tijdens het skiën, een terrasje pakken in de lente, of zelfs zonlicht dat door een raam valt al genoeg om kleine, rode bultjes te veroorzaken.

Wie kan zonneallergie krijgen?

Zonneallergieën kunnen bij iedereen voorkomen, maar sommige vormen zie je vaker bij mensen met een hele lichte of juist donkere huid. Heb je familieleden met zonneallergie? Dan is de kans groter dat jij het ook krijgt.


Polymorfe lichteruptie (PMLE), een van de meest voorkomende vormen, treft zo’n 10% van de mensen. Vooral deze groepen hebben er vaker last van:

  • Vrouwen tussen de 15 en 35 jaar oud;
  • Mensen met een lichte huid (al kunnen mensen met een donkere huid het ook krijgen);
  • Mensen die in minder zonnige gebieden wonen.
 

Vermijdbare oorzaken van zonneallergie

Sommige medicijnen, zoals het antibioticum tetracycline, kunnen zonneallergie uitlokken. Maar wist je dat ook bepaalde stoffen op je huid voor problemen kunnen zorgen als je daarna de zon in gaat? Denk bijvoorbeeld aan parfum of zelfs limoensap. Dit fenomeen heeft zelfs een leuke bijnaam gekregen: de Margarita-uitslag!

Toch blijft zonlicht zelf de grootste boosdoener, met name de UV-A-stralen. Daarom is goede zonbescherming onmisbaar als je zonneallergie wilt voorkomen of verminderen. Benieuwd naar meer tips? Lees snel verder!

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

De symptomen van zonneallergie kunnen al binnen een paar minuten optreden, maar ook pas uren of zelfs dagen na het zonnen. Hoe heftig de klachten zijn, hangt af van:

  • Hoeveel huid aan de zon is blootgesteld;
  • Hoe lang je in de zon bent geweest;
  • Hoe fel de zon was;
  • Het type zonneallergie dat je hebt.

Meestal zie je de uitslag op plekken die direct zonlicht hebben gehad, maar soms kan het ook op andere delen van je huid verschijnen. De klachten kunnen variëren en bestaan bijvoorbeeld uit:

  • Rode bultjes, blaasjes, knobbeltjes of netelroos;
  • Jeuk;
  • Vochtige plekjes;
  • Roodheid;
  • Schilfers of korstjes;
  • Een stekend of brandend gevoel;
  • Zwelling.

In zeldzame gevallen kunnen er ook algemene klachten optreden, zoals:

  • Hoofdpijn;
  • Duizeligheid of flauwvallen;
  • Misselijkheid of overgeven;
  • Benauwdheid of piepende ademhaling;
  • Ernstige allergische reacties zoals anafylaxie (bij zonne-urticaria).

De uitslag begint vaak op de huid die aan de zon is blootgesteld, maar kan zich in sommige gevallen verder uitbreiden.

Is zonneallergie besmettelijk?

Nee, de uitslag die gepaard gaat met zonneallergie is niet besmettelijk.

Wat is het verschil tussen PMLE en een verbrande huid door de zon?

Het verschil tussen PMLE en zonnebrand is eigenlijk heel makkelijk te zien. Bij PMLE, oftewel zonneallergie, krijg je jeuk en een hobbelige uitslag met blaasjes. Bij zonnebrand voelt je huid juist glad, strak, pijnlijk en warm aan. Hoewel PMLE over het algemeen onschuldig is, kan het in sommige gevallen zorgen voor blijvende verkleuring of kleine littekentjes.

Verschillende vormen van zonneallergie

Hoewel PMLE de meest voorkomende vorm van zonneallergie is, zijn er ook andere aandoeningen die door zonlicht worden veroorzaakt en onder de noemer 'zonneallergie' vallen.

Zonne-urticaria

Krijg je al na een paar minuten in de zon last van netelroos? Dan heb je waarschijnlijk te maken met zonne-urticaria in plaats van PMLE. Net als bij PMLE blijft je gezicht meestal buiten schot. Het goede nieuws? Zodra je uit de zon gaat, trekt de netelroos vaak weer snel weg, meestal binnen 24 uur.

Genetische fotodermatose

Deze zeldzame aandoening zorgt ervoor dat mensen vanaf hun geboorte extreem gevoelig zijn voor de zon. Hun huid verbrandt snel en ernstig. Elke zonnestraal kan huidklachten erger maken, en het risico op huidkanker is ook een stuk groter.

Metabole fotodermatoses

Bij deze genetische aandoeningen werken bepaalde enzymen niet goed, waardoor chemische processen in het lichaam uit balans raken. Dit zorgt voor een ophoping van bepaalde stoffen. De bekendste groep zijn de porfyrieën. Afhankelijk van het type porfyrie kunnen het zenuwstelsel, de huid en andere organen worden aangetast. Is de huid aangedaan? Dan kunnen klachten als zongevoeligheid, blaren en littekens ontstaan.

Porfyrieën zijn vaak niet te genezen, maar je kunt de klachten wel onder controle houden. Denk aan aanpassingen zoals de zon vermijden, dagelijks zonnebrandcrème gebruiken en geen alcohol drinken.

Hoe voorkom je zonneallergie?

Omdat wetenschappers niet volledig begrijpen wat zonneallergieën veroorzaakt, zijn er geen specifieke preventiestrategieën. Echter, je kunt het risico verminderen door:
  • In de lente en zomer geleidelijk de tijd in de zon te verhogen om je huid te laten wennen.
  • De zon te vermijden wanneer deze het sterkst is, van 10 uur 's ochtends tot 4 uur 's middags.
  • Geen medicijnen en producten te gebruiken die fotosensitiviteit veroorzaken.
  • Het dragen van zonbeschermende kleding en een breedspectrum zonnebrandcrème met hoge SPF, zoals de Anthelios-lijn van La Roche-Posay.

Hoe kalmeer je een zonneallergie?

Heb je last van een zonneallergie? Dit kun je doen:

  • Ga uit de zon;
  • Leg koele, vochtige doeken op de aangetaste delen van je huid;
  • Drink veel water om gehydrateerd te blijven;
  • Neem een antihistaminicum, verkrijgbaar zonder recept.

Wanneer moet je contact opnemen met een arts?

Bel direct een arts of zoek medische hulp als je last krijgt van ernstige klachten zoals:

  • Pijn op de borst
  • Flauwvallen
  • Spierkrampen
  • Ernstige hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Plotselinge en ernstige zwakte
  • Moeite met ademhalen of slikken
  • Braken

Hoe behandel je zonneallergie?

Lichttherapie

Zonneallergie kun je behandelen met lichtgewenning, oftewel lichttherapie. Hierbij raak je stap voor stap gewend aan zonlicht. Dit kan op twee manieren:

  • Natuurlijke gewenning: Heb je last van milde zonneallergie? Dan kun je je huid langzaam laten wennen aan zonlicht. Start in het voorjaar voorzichtig met de eerste zonnige dagen en bescherm je huid goed met een zonnebrandcrème.
  • Lichttherapie: Deze behandeling bereidt je huid voor op de zomer. Hierbij wordt je huid 10 tot 12 weken lang, 2 à 3 keer per week, blootgesteld aan UVB-straling. Overleg met je dermatoloog als je hier meer over wilt weten.

Kies de juiste zonnebrandcrème

Niet elke zonnebrandcrème is geschikt als je last hebt van een zonneallergie. Slim dus om te gaan voor producten met veilige ingrediënten. Let erop dat de factor hoog genoeg is (minimaal SPF 30) en dat je beschermd bent tegen zowel UVB- als UVA-stralen. Vermijd crèmes met parfum of conserveringsmiddelen om irritaties te voorkomen.

De Anthelios-lijn van La Roche-Posay is een echte aanrader. Bijvoorbeeld de Anthelios Onzichtbare Fluïde: perfect voor dagelijks gebruik, speciaal ontwikkeld voor een gevoelige of reactieve huid én geschikt voor de zongevoelige huid. Je kunt hem zelfs rondom je ogen aanbrengen – prikt niet en is hypoallergeen.

Heb je een vette huid? Dan is de Anthelios UVMune 400 Oil Control Gel Cream SPF50+ jouw match. Deze lichte zonbescherming laat geen witte waas of glans achter, trekt snel in en beschermt tegen UVB- én UVA-straling. Ook veilig rond je ogen.

Voor je lichaam is er de Anthelios Lichaamsmelk Eco-Tube. Deze melk beschermt niet alleen tegen UVA-, UVB- en infraroodstralen, maar is ook nog eens duurzaam verpakt: 75% minder plastic dankzij de kartonnen tube.

Bekijk hier het volledige assortiment van de Anthelios-lijn en vind de zonnebrandcrème die bij je past.

 

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een belangrijke rol op het gebied van zonnebrandproducten. De zeer goede breedspectrum bescherming is het resultaat van bijna 30 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar zonnebrandproducten en gevoelige huid.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON

placeholder Wat is fotosensibilisatie?
MEER LEZEN
placeholder Zonneherpes behandelen: de mening van dermatologen
MEER LEZEN