Eczeem en voeding:
tips voor een gezonde huid

Article Read Duration 4 min lezen

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die je dagelijks leven flink kan beïnvloeden. Crèmes en zalven zijn gangbare behandelingen, maar wist je dat de juiste voeding ook kan helpen? Leer hier over de relatie tussen atopische dermatitis en voeding en hoe je je eczeemklachten van binnenuit kunt verbeteren.

Kan je eczeem krijgen door voeding?

Dat hangt ervan af. Sommige mensen, misschien jij ook, hebben een specifieke voedselintolerantie of allergie die eczeem triggert. Stel je voor dat je astma opspeelt door contact met bepaalde planten of dierenhuidschilfers; hetzelfde kan gebeuren met eczeem. Als je lichaam niet goed reageert op iets, kan dat een opstoot veroorzaken. Het achterhalen welke voeding eczeem triggert is lastig omdat iedereen anders reageert. Wat bij jou een uitbraak veroorzaakt, kan voor een ander geen probleem zijn. We raden aan om even met een arts te praten.

Eczeem en het darmmicrobioom

In je darmen huizen biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels je microbioom vormen. Net als bij het microbioom van je huid heeft dit kleine leger van micro-organismen grote impact op jouw leven. Het darmmicrobioom helpt bijvoorbeeld mee om je darmwand gezond te houden. Ook traint het je immuunsysteem ter verdediging tegen ontstekingen. En dit heeft weer effect op je huid.

Wist je dat? Je huidbacteriën en het immuunsysteem van de huid communiceren met elkaar, en daarmee ook met de bacteriën in je darmen. Dit wordt ook wel 'gut health' genoemd, wat verwijst naar een gezond darmmicrobioom.

Eczeem en voeding: wat kun je beter niet eten

Een gezonde darm betekent een gezondere huid. Het is dan ook geen verrassing dat veel eczeempatiënten last hebben van gastro-intestinale klachten. Inflammatoire darmaandoeningen, prikkelbare darmsyndroom (PDS) en eosinofiele oesofagitis (chronische ontsteking van de slokdarm) komen veel vaker voor bij mensen met eczeem dan bij mensen zonder eczeem. Hoewel geen enkel eliminatiedieet een garantie biedt om eczeem te genezen, kun je je voeding aanpassen om de symptomen te verminderen. Hier zijn enkele do's en don'ts:

Vers, onbewerkt en biologisch

Als je kiest voor vers, onbewerkt en biologisch voedsel, verminder je de kans op het binnenkrijgen van ongezonde vetten, suiker, pesticiden en allerlei voedseladditieven. Plus, je krijgt meer van die belangrijke vitaminen en mineralen binnen die je huid nodig heeft, zoals B-vitamines, vitamine C, vitamine E en zink.

Pre- en probiotica

Zowel pre- als probiotica helpen je darmflora gezond te houden. Probiotica zijn goede bacteriën die je in bepaalde voedingsmiddelen of supplementen vindt. Ze hebben tal van gezondheidsvoordelen, ook voor je huid. Je vindt probiotica vaak in yoghurtdranken of als supplement. Voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen boordevol probiotica zijn:

  • Zuurkool

  • Kimchi

  • Kombucha thee (gefermenteerde thee)

  • Kefir (zuivel en niet-zuivel)

  • Sommige soorten augurken (ongepasteuriseerd)

  • Andere ingemaakte groenten (ongepasteuriseerd)


  • Prebiotica zijn “voeding” voor onze goede darmbacteriën. Je vindt ze van nature in veel voedingsmiddelen, en soms worden ze ook aan producten toegevoegd Kortom: dankzij prebiotica heb je meer goede bacteriën. Voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen die vol prebiotische vezels zitten:

  • Peulvruchten, bonen en erwten

  • Haver

  • Bananen

  • Bessen

  • Asperges

  • Knoflook

  • Prei

  • Uien


  • Omega 3

    Omega 3 is een must voor een gezonde, gehydrateerde huid. Het beschermt en werkt ontstekingsremmend, wat eczeem kan helpt voorkomen. Je vindt het vooral in vette vis en zeevruchten. De plantaardige versie, ALA, die deels wordt omgezet naar EPA en DHA, zit in hennepzaad, lijnzaad en walnoten.

    Gebruik alternatieven voor melkproducten.

    Veel volwassenen met eczeem kunnen niet goed tegen melkproducten. Dit komt omdat het enzym lactase minder wordt naarmate je ouder wordt. Daardoor wordt melk niet goed verteerd, wat kan leiden tot winderigheid, buikpijn en opspelende eczeemklachten.

    Diëten tegen eczeem: wat werkt voor jou?

    Als je eczeem hebt, kan je voeding een verschil maken. Overleg met een dermatoloog of arts om triggers in je voeding te vinden en te vervangen door ontstekingsremmende opties. Met hun hulp stel je een persoonlijk dieetplan op dat echt werkt voor jou. Hieronder enkele voorbeelden.

    Mediterraan dieet

    Het mediterrane dieet, rijk aan groenten, volle granen, peulvruchten, omega-3 vis (zoals zalm) en olijfolie, wordt aanbevolen voor eczeem. Dit dieet bevat veel plantaardige producten en noten voor eiwitten.

    Ayurvedisch dieet

    Het Ayurvedische dieet focust op onbewerkt voedsel en bevat veel kruiden zoals koriander, komijn, gember, kurkuma en kaneel, die ontstekingsremmend werken.

    Eliminatiedieet

    Met een eliminatiedieet onderzoek je of bepaalde voedingsmiddelen allergische reacties, en mogelijk eczeem, veroorzaken. Zo'n dieet duurt meestal 2-4 weken. Als je klachten verminderen door bepaalde voedingsmiddelen weg te laten, kun je testen of die echt de boosdoeners zijn. Het is belangrijk om dit dieet onder professionele begeleiding te doen, omdat je anders makkelijk voedingstekorten kunt krijgen.

    Dyshidrotisch dieet

    Voor dyshidrotisch eczeem (een type handeczeem) wordt een sterk werkende topische steroïde of UV-therapie aanbevolen. Vermijd zuur voedsel om irritatie te voorkomen. Gevoeligheid voor nikkel, kobalt of chroom kan ook bijdragen, en een plantaardig dieet kan helpen.

    Glutenvrij dieet

    Een glutenvrij dieet kan helpen bij eczeem en chronische GI-problemen. Vermijd gluten in zowel de bekende als onverwachte voedingsmiddelen om verlichting te ervaren.

    Nachtschade

    Groenten zitten vol goede voedingsstoffen, maar sommige kunnen eczeem verergeren. Een onderzoek1 suggereert dat aardappelen, tomaten, paprika, peper en aubergine eczeemklachten kunnen triggeren. Er is echter nog meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

    Voedingssupplementen en eczeem

    Sommige supplementen kunnen je eczeem verzachten. Omega-3 (DHA en EPA) werkt ontstekingsremmend, maar standaard supplementen schieten vaak tekort.

    Veel mensen met eczeem hebben vaak ook een tekort aan zink, vitamine B12 en D, wat de klachten kan verergeren. Denk je dat je een tekort hebt? Check dan eerst met een diëtist voordat je supplementen overweegt. Meer is niet altijd beter; aanvullen helpt alleen bij echte tekorten.

    1 Nosrati, A., Afifi, L., Danesh, M. J., et al. (2017). Dietary modifications in atopic dermatitis: patient-reported outcomes. Journal of Dermatological Treatment, 28(6), 523-538.

    ONTDEK HET ANDERE PRODUCT 
    UIT HET ASSORTIMENT

    LIPIKAR is het belangrijkste assortiment in Europa voor lichaamsverzorging en hygiëne voor gevoelige, erg droge en eczeemgevoelige huid en bestaat uit producten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

    ONZE BELOFTEN
    OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

    LRP Safety commitment allergy tested model close up

    100% VAN DE PRODUCTEN
    IS HYPOALLERGEEN

    Meer bekijken
    Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
    Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
    laroche posay safety commitment formula protection product head

    LANGDURIGE
    FORMULEBESCHERMING

    Meer bekijken
    We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
    laroche posay safety commitment essential active dose product head

    ALLEEN HET ESSENTIËLE
    IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

    Meer bekijken
    Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
    laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

    GETEST
    OP ZEER GEVOELIGE
     HUID

    Meer bekijken
    De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.