Wat is het huidmicrobioom?
Het huidmicrobioom refereert aan een hele gemeenschap van organismen die op de huid leven. Dat omvat bacteriën, virussen en schimmels. In huidverzorging ligt de primaire focus van onderzoek met name op bacteriën, het bevorderen van gezonde bacteriën voor het welzijn van het huidmicrobioom. In wezen controleert dit kleine ecosysteem een groot deel van onze huid. Namelijk van hoe goed producten worden opgenomen tot de algehele gezondheid van onze huid. Je huid is over het algemeen een redelijk uitdagende omgeving. Daarmee bedoelen we dat de pH van je huid behoorlijk zuur is. Hiernaast bestaan er natuurlijke afweermechanismen tegen slechte bacteriën zoals talg, een stof die eigenlijk antimicrobieel is. Er bestaan ongeveer honderd soorten bacteriën, maar daar zijn nog duizenden afgeleiden van. Is het huidmicrobioom gezond dan leven al deze verschillende micro-organismen in harmonie naast elkaar. Je huidbacteriën en het immuunsysteem van de huid communiceren met elkaar, en daarmee ook met de bacteriën in je darmen. Dit wordt in trendy taal ook wel ‘gut health’ genoemd, de gezondheid van de darmen dat ook verwijst naar een gezond darmmicrobioom. Net als bij je darmen, is een gevarieerde balans tussen bacteriën, fungi en virussen de sleutel tot een gezond microbioom. Wanneer het huidmicrobioom niet in balans is dan kan dit huidaandoeningen zoals acne en eczeem in de hand werken.
Waardoor wordt het huidmicrobioom aangetast?
Het menselijke microbioom is in de loop van vele miljoenen jaren geëvolueerd. Zo zijn er bijvoorbeeld unieke lipiden (vetzuren) die de huid aanmaakt en die we nodig hebben om de huid gezond te houden. Onze leefgewoonten zijn de afgelopen honderd jaar weliswaar enorm veranderd, en ons microbioom kan daarbij de klap opvangen. Alleen kan zelfs een sterk huidmicrobioom maar zoveel klappen aan voordat de staat ervan omslaat. Dagelijks heet douchen of baden, chloorwater en volgens sommige experts ook een suikerrijk dieet gaan vaak gepaard met een modern bestaan, maar ze zijn helaas niet bevorderlijk voor een gezond microbioom. Houd ook het groeiende zeepgebruik in de gaten. Hierdoor kunnen sommige oppervlakte-actieve stoffen en reinigingsmiddelen de huid te veel strippen. Dit strippen van natuurlijke oliën kan leiden tot roodheid, gevoeligheid en droogheid dat ook wel transepidermaal vochtverlies wordt genoemd. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat vocht uit de huid ontsnapt. Dit is niet best voor een huid neigend naar eczeem.
Wat is de link tussen het microbioom en eczeem?
Wie last heeft van eczeem of dermatitis heeft bovenstaande tips, zoals niet overmatig wassen, vast al eens gehoord. Dit is mede om de huidbarrière én het huidmicrobioom niet te verstoren. Sommige van de positieve bacteriën die op de huid leven kunnen dermatitis helpen voorkomen. Mensen met eczeem missen deze goede vaak bacteriën juist. Daarom zou een crème met de juiste bacteriën (in huidverzorging ook wel probiotica genoemd) mensen met eczeem kunnen helpen. Een huid met neiging tot eczeem heeft vaak een verzwakte huidbarrière, de huiddefensie, bovendien. Hierdoor is de huid sneller vatbaar voor irritatie, zoals bijvoorbeeld door hard water. Het is een soort vicieuze cirkel..Verzorgende, microbioomondersteunende producten zoals La Roche Posay Lipikar Baume kunnen de zeer droge huid met neiging tot eczeem verzachten en kalmeren.
Wat zijn prebiotica en probiotica voor een gezond microbioom en tegen eczeem?
Een probioticum is een levende microbe die goed voor je is, terwijl een prebioticum een voedingsmiddel is dat de voorkeur geeft aan nuttige in plaats van negatieve microben. Het is zeker raadzaam om prebiotica een vast onderdeel te maken van je dieet wegens hun vermogen om de microbiële balans te herstellen. Dit zit bijvoorbeeld in artisjok, knoflook, ui, prei en asperges. Net zoals in de darmen, kunnen probiotica en prebiotica inderdaad een gunstig effect hebben op een huid die bijvoorbeeld kampt met eczeem (of acne). Probiotica worden gemeten in kolonievormende eenheden per gram. Dit slaat op het aantal microben dat leeft en kan uitgroeien tot kolonies, en waardoor ze dus ook krachtiger worden. Een aantal ingrediënten van La Roche-Posay die het huidmicrobioom doeltreffend ondersteunen:
- Prebiotisch thermaal water
Thermaal water ondersteunt en drijft het volledige spectrum van bacteriële diversiteit aan dankzij belangrijke mineralen (waaronder selenium) sporenelementen en puur vocht.
- Ceramiden vullen de fysieke lipidenbarrière van de huid aan, terwijl ze tegelijkertijd een bron van koolstof vormen waar bacteriën zich mee kunnen voeden.
- Niacinamide wordt gebruikt in petrischalen om bacteriegroei te stimuleren. Dit ingrediënt is ook effectief bij het kalmeren van de huid. Belangrijk omdat ontsteking wordt geassocieerd met dysbiose (verminderde bacteriële diversiteit).
Voor een zeer droge huid met neiging tot eczeem biedt Lipikar Baume AP+ onmiddellijk hydraterende verlichting. Hiernaast ondersteunt deze balsem het herstel van de huidbarrière, die in het geval van een huid met neiging tot eczeem vaak is aangetast. Dit product is dermatologisch getest voor het hele gezin, van baby tot volwassene. In de formule zit onder meer Aqua Posae Filiformis (een probiotische fractie) niacinamide, thermaal water en hiernaast ook sheaboter. Ontdek daarnaast ook de andere producten in de Lipikar-lijn van La Roche-Posay, dé lichaamsverzorgingslijn voor een gevoelige, zeer droge huid met neiging to eczeem.