Dermatologische ingrepen en externe agressies kunnen leiden tot een zekere mate van huidbeschadiging. Afhankelijk van de ernst ervan kan die esthetisch storend zijn of echt onaangenaam aanvoelen.
Huidbeschadiging: als de huidbarrière verzwakt is
Een beschadigde huid heeft een beschadigde barrièrefunctie. De beschadiging kan 3 oorzaken hebben:
- De huid is aangetast door irriterende externe factoren zoals kou en droogte, of beschadigd door specifieke agressie. Dat kunnen brandwondjes, snijwonden, schaafwonden of prikwonden zijn. Dit probleem kan zich bij eenieder voordoen.
- De huid is van nature broos. Dit is bij 20% van de bevolking het geval. Die broosheid kan leiden tot de vorming van kloofjes op handen op lippen, uitslag, mondhoekkloven of cheilitis (ontsteking aan de lippen).
- En tot slot kan de beschadiging ook het gevolg zijn van een dermatologische ingreep zoals het wegnemen van een wratje, cryotherapie, een kleine chirurgische ingreep, laserbehandeling, peeling of esthetische behandelingen. Dit soort gevallen is goed voor 15% van de raadplegingen bij een dermatoloog.
Nagaan hoe ernstig de beschadiging is
Huidbeschadiging omvat 2 verschillende types van wonden:
- Epidermale wonden: de dermis is intact en de wond bloedt niet.
- Dermale wonden: de dermis is ook beschadigd en de wond bloedt.
Deze wonden kunnen:
- Acuut zijn, waarbij een gaatje is ontstaan in de huid: dit is het geval bij kou, verwonding, brandwonden, chirurgie of peeling.
- Chronisch zijn, met herhaaldelijke beschadiging van de epidermis. Dit is het geval bij open been, doorligwonden en kloven.
Afhankelijk van de ernst van de letsels kan het gaan om korstjes,erosie, barstjes, zweren of atrofie. Als de huidbarrière op die manier is beschadigd, wordt de huid gevoeliger voor externe agressies. Dit kan leiden tot jeuk, waardoor men gaat krabben en het probleem nog verergert. Het is dus van belang om de huid zo snel mogelijk te doen herstellen en de wondheling te bevorderen.