Wat is een zwangerschapsmasker?
Melasma of choasma is een vorm van hyperpigmentatie. Deze huidaandoening komt vaak (zichtbaar) voor bij zwangere vrouwen en wordt gekarakteriseerd door geelbruine of bruine plekken, vaak in het gezicht. Omdat melasma relatief vaak verschijnt bij zwangere vrouwen, wordt het een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd, maar mannen kunnen hier ook mee te maken krijgen. Bij vrouwen is het zo dat het lichaam tijdens de zwangerschap bepaalde vrouwelijke hormonen aanmaakt, die leiden tot een verhoogde melanineproductie. Als de huid dan blootgesteld wordt aan de zon, kan zich hyperpigmentatie ontwikkelen middenin het gezicht. Ja, zwangerschapsvlekken, het beruchte zwangerschapsmasker.
‘Vanaf de vierde maand van de zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van een zwangerschapsmasker’
Symptomen van een zwangerschapsmasker
Vanaf de vierde maand van de zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van een zwangerschapsmasker. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam aanzienlijk meer vrouwelijke hormonen (oestrogenen) aan, die ook de melanineproductie bevorderen. De hyperpigmentatie komt tot uiting in bruine of grijzige vlekken, die meestal in het midden van het voorhoofd, op de kin en rond de mond verschijnen. Er vormen zich ontsierende bruine plekken met een onregelmatige vorm.
Zie je ’s ochtends in de spiegel ineens een bruine vlek boven de lip, alsof het een spoor koffie betreft? Vaak begint een zwangerschapsmasker klein en spreidt het zich vervolgens uit over het hele gezicht. Of je nu een lichte of olijfkleurige huid hebt, elke vrouw kan onder invloed van hormonen te maken krijgen met een zwangerschapsmasker.
Bescherm jezelf dus goed tegen de zon. Het is knap lastig om zo’n zwangerschapsmasker weg te krijgen als het zich eenmaal heeft gevormd. Hier zijn geen wondermiddeltjes voor. Het is wel zo dat deze na de bevalling langzaam vervaagt. Beste remedie: wees voorzichtig met de zon! Vooral als je nog een babymoon in het verschiet hebt, ofwel een zonvakantie voor de komst van je kind. Met onderstaande zontips vermijd je dit vervelende verschijnsel.
‘Vooral in de zomer komen vlekken door zwangerschap voor, omdat je vaker bent blootgesteld aan licht en hitte, die de conditie verergeren’
Oorzaken van vlekken tijdens de zwangerschap
De dermatoloog zal je vertellen dat een zwangerschapsmasker op de eerste plaats wordt veroorzaakt door hormonen. In combinatie met UVA-stralen heb je een gevaarlijke combinatie te pakken, als het op een zwangerschapsmasker aankomt. Vooral in de zomer komen vlekken door zwangerschap meer voor, omdat je vaker bent blootgesteld aan licht en hitte die de conditie kunnen verergeren. Hormonen stimuleren de productie van melanocyten, de cellen verantwoordelijk voor het produceren van pigment, en natuurlijk licht stimuleert die cellen om buitensporig pigment aan te maken. Natuurlijk reageert niet elke huid op dezelfde manier, maar let vooral op in de eerste maanden van je zwangerschap.
Blootstelling aan de zon verhoogt de kans op een zwangerschapsmasker aanzienlijk. Vol in de zon op één heldere, mooie dag kan al voldoende zijn om overmatige melanineproductie aan te wakkeren en de vorming van chloasma te veroorzaken. Natuurlijk hoef je niet het hele lente- en zomerseizoen angstvallig binnen te blijven! Zorg simpelweg dat je sunblock op het gezicht smeert en oplet wanneer de zon op zijn hoogst staat, tussen 11 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags. Nog een tip van de dermatoloog: maak een wandeling, want dit is uitstekend voor de bloedsomloop. Vergeet eenmaal terug thuis niet ook met zonnebescherming in de weer te gaan. Hieronder enkele adviezen om een zwangerschapsmasker te vermijden.
Een zwangerschapsmasker voorkomen
Sunblock is een van je beste wapens tegen een zwangerschapsmasker. Wel is het zo dat zelfs sunblock (met een factor 50 of hoger) niet alle UVA- en UVB-stralen weert, dus probeer gewoon niet te veel met je gezicht in de zon te zitten. De gouden regel om een zwangerschapsmasker te voorkomen is: bescherm je huid élke dag, ook in de stad en in de schaduw. Hiernaast is het belangrijk om gedurende de dag bij te smeren. Liefst royaal, om de twee uur. Houd buiten deze leidraad aan:
• Draag een hoofddeksel, zoals een petje of hoedje;
• Bescherm je huid altijd met sunblock;
• Breng de zonnebescherming om de twee uur opnieuw aan;
• Breng 's avonds thuis een preventieve crème tegen pigmentvlekken aan.
‘In principe verdwijnt een zwangerschapsmasker binnen zes maanden na de bevalling, maar zachtjes exfoliëren kan dit proces versnellen’
Een zwangerschapsmasker behandelen
De vlekken verdwijnen in principe een zestal maanden na de bevalling. Let wel, de kans op recidief (terugkerend maskertje) bij een volgende zwangerschap is groot. Daarom is het beter om de vorming van een zwangerschapsmasker in eerste instantie vooral te voorkomen! In zeldzame gevallen verdwijnt een zwangerschapsmasker helemaal niet meer. Raadpleeg in dit geval een dermatoloog. Je hoeft melasma trouwens niet onbehandeld te laten totdat je een kind hebt gekregen. Je kunt die vlekken verminderen en tegengaan met milde peelings, lichttherapie en microdermabrasie tijdens de zwangere periode.
Na de bevalling kun je, in samenspraak met je huidarts of facialist, een intensievere peeling proberen. Exfoliëren met AHA kan de intensiteit van de vlekken verminderen door de omloop van huidcellen te versnellen, waardoor ongewenst pigment sneller verdwijnt. Een reiniger met melkzuur kan ook helpen om je zwangerschapsmaker in het gezicht te behandelen. Melkzuur is mild genoeg voor de meeste huidtypen, dus het zal je huid niet strippen of uitdrogen. Vitamine C is tot slot een geweldige antioxidant, waarmee je pigmentvlekken vermindert en de huid egaler wordt. Denk aan La Roche-Posays puur vitamine C-10 serum.