Heb jij of je kind last van zonneallergie? Of speelt er iets heel anders? Lees hier over de zonneallergie symptomen en hoe de huid zo snel mogelijk heelt.
Zonneallergie (PLE), het kan uit het niets opduiken. Zelfs als je jarenlang nergens last van hebt gehad; uren zorgeloos zonnebaden – weliswaar goed ingesmeerd en met een zonnebril of petje paraat. Maar ineens zijn er symptomen van zonneallergie: jeuk, blaasjes, een rode huid, soms zelfs blaren. Het kriebelt, af en toe doet het zeer. Alvast een spoiler: soms lijkt warmte-uitslag op zonneallergie en ben je in werkelijkheid gewoon allergisch voor je zonnebrand. Het is daarom belangrijk om altijd met veilige SPF-producten te smeren. Voor kinderen is zonneallergie ook een vervelende kwaal, waarna ze ineens onder de spikkels zitten door een abnormale reactie op UV-straling. Hieronder lees je alles over zonneallergie: van de symptomen tot behandeling, klachtvermindering en vooral ook: hoe kun je dit voorkomen?
Wat is zonneallergie?
Zonneallergie is een reactie van het lichaam op blootstelling aan de zon. Men spreekt van zonneallergie wanneer de huid overdreven reageert op UV (UltraViolet) straling. [1] Zonneallergie kan dus ook veroorzaakt worden door straling van een gloeilamp of de zonnebank. Een idee dat bezoek wat terug te schroeven? Voor een stralend kleurtje kun je natuurlijk ook voor een hydraterende zelfbruiner gaan – die tegenwoordig heel gemakkelijk op te brengen is met natuurlijk effect.
De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie. Sommige mensen zijn erfelijk belast met zonneallergie, maar het kan ook ontstaan onder invloed van andere factoren, zoals door medicatie, cosmetica of planten zoals brandnetel. Zonneallergie komt gemiddeld vaker voor in Westerse landen (met name bij mensen met een lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen), en begint meestal tussen het 30e en 40e levensjaar. Bij vrouwen komt het drie tot vier keer zo vaak voor als bij mannen.
Wat zijn de symptomen van zonneallergie?
De symptomen van zonneallergie treden vaak enkele uren tot dagen na blootstelling aan de zon op, en kunnen maar liefst 7 tot 10 dagen aanhouden. Je bent er dan inderdaad wel even zoet mee, maar doorgaans verdwijnen zonneallergie-klachten ook weer vanzelf. De symptomen van zonneallergie zijn [2]:
- Rode, pijnlijke huiduitslag, vaak gepaard met jeuk;
- Blaasjes;
- Huidschilfering;
- Zwelling van de huid.
Zonneallergie-symptomen verschijnen vaak als eerste op de huid die is blootgesteld aan de zon, maar het kan zich ook uitbreiden naar andere gebieden.
Hoe kun je zonneallergie het beste behandelen?
Zonneallergie is te behandelen door middel van lichtgewenning. Stapje voor stapje zonnestralen tot je nemen. Dit kan op twee verschillende manieren:
- Natuurlijke zon: voor milde vormen van zonneallergie is het geleidelijk laten wennen van je huid aan zonnestraling voldoende. Let in het voorjaar (met de eerste felle zonnestralen) op en smeer je huid goed in.
- Lichttherapie: een therapie waarbij je huid voorafgaand aan de zomer 10 tot 12 weken, 2 à 3 keer per week wordt blootgesteld aan UVB-straling. Hiervoor dien je contact op te nemen met je dermatoloog.
Bronnen https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/zonneallergie-polymorfe-lichteruptie-pmle/ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/basics/definition/con-20035077