Wie met puistjes of onzuiverheden te maken heeft: salicylzuur is een van de beste ingrediënten om dit snel te verwijderen! Het is niet voor niets een actief ingrediënt dat in blogs over acne veel naar voren komt. Salicylzuur, ofwel salicylic acid, is een zeer populair huidverzorgingsingrediënt. Met een reputatie als pionier in het verminderen van pukkeltjes. Het helpt weliswaar ook bij andere huid- en hoofdhuidaandoeningen, zoals psoriasis en roos. Niet alleen beautybloggers, maar ook dermatologen prijzen dit ingrediënt aan als milde, maar effectieve peeling. Maar wat zijn de fabels en feiten rondom salicylzuur? Wat zijn de voor- en nadelen van salicylzuur crème? Kortom, verdient dit ingrediënt echt zijn status in de huidverzorgingswereld? Wij nemen salicylzuur onder de loep, om te bekijken wat zo’n salicylzuur crème, gel of zalf nu echt doet.
Wat doet salicylzuur?
Salicylzuur wordt vooral aangeprezen in het behandelen van acne. Allereerst is het handig om te weten hoe mee-eters en pukkeltjes ontstaan. Eigenlijk heel simpel: als dode huidcellen samenkleven dan verstoppen ze poriën en ontstaan er ophopingen. Het zuur van het ingrediënt breekt de cellen los (want het is in olie-oplosbaar) die aan elkaar gekleefd zitten. Dit zorgt voor minder mee-eters, puistjes en andere oneffenheden. Salicylzuur is zo krachtig omdat het diep in de poriënlaag doordringt. Dit houdt in dat het zowel de opperhuid als diep in de poriën exfolieert. Bestanddeel salicylzuur heeft een anti-irritatie en ontstekingsremmend effect. Daarom is het een effectief ingrediënt om de huid te verzachten en roodheid te verminderen. Ook puistjes en schilfers worden tegengegaan. Door de huid te exfoliëren (goed voor elk huidtype!) wordt de celomloop gestimuleerd, waardoor je huid steviger en voller wordt van aanblik. Werkelijk een multifunctioneel ingrediënt, salicylzuur. Salicylzuur is een zogenaamd aromatisch carbonzuur en het valt onder de zogenaamde BHA’s (beta hydroxy acids). Zo’n salicylzuur peeling is vooral geschikt voor een gecombineerde tot vette huid. Terwijl AHA’s (zoals glycolzuur en melkzuur, oplosbaar in water en gemaakt van suikerrijk fruit) wat oppervlakkiger werken, bij bijvoorbeeld pigmentatie.
Salicylzuur bij huidaandoening acne
We hebben al toegelicht wat salicylzuur nu precies voor acne kan betekenen. Samengevat: salicylzuur is een type beta-hydroxyzuur (BHA) dat de symptomen van acne doeltreffend kan helpen behandelen door de huid te exfoliëren en dode huidcellen los te weken die poriën blokkeren. Salicylzuur werkt door het ‘cement’ dat deze plakkerige huidcellen samenhoudt in verstopte poriën op te lossen. Aanrader voor een vette, acne-gevoelige huid: Effaclars Zuiverende Micro-Peeling Gel en Effaclar Duo Dagverzorging speciaal voor je vette en/of acne-gevoelige huid.
Salicylzuur bij huidaandoening psoriasis
Psoriasis is een huidaandoening die ervoor zorgt dat huidcellen maar liefst tien keer sneller vermenigvuldigen dan normaal. Hierdoor vormt de huid ophopingen, bultige en rode plekken bedekt met witte schilfers. Psoriasis kan overal op het lichaam verschijnen, maar het komt meestal voor op de hoofdhuid, ellenbogen, knieën en onderrug. Salicylzuur wordt gekwalificeerd als keratolytisch, ofwel een peeling middel, en het pelt als het ware de bovenste huidlaag af. Het is daarom een bekende en effectieve behandeling voor een scala aan huidproblemen. In het geval van psoriasis kan salicylzuur de schilfers opheffen, de huid verzachten en psoriasis-schilfers verwijderen.
Salicylzuur bij huidaandoening ichthyosis
Ichthyosis is de term die wordt gebruikt om een continu en wijdverspreide afschilfering van de huid te typeren. Deze huidaandoening kan geërfd zijn (genetisch) of opgedaan gedurende het leven. Meest voorkomende vormen van ichthyosis, zoals ichthyosis vulgaris, zijn doorgaans mild en verbeteren vaak bij warm weer. Ichthyosis vulgaris wordt veroorzaakt door een gendefect in fillagrin, een proteïne in de huid dat de huidbarrièreformatie in de weg zit alsook de natuurlijke moisturizing factoren die de huid gehydrateerd houden. Het wordt getypeerd door lichte, grijzige schilfers en ruwheid van de ledematen. Dermatologen kunnen hiervoor salicylzuur crème adviseren.
Salicylzuur bij hoofdhuidaandoening roos
Salicylzuur shampoos zijn uitermate geschikt wanneer je last hebt van roos, vanwege de mild exfoliërende werking. La Roche-Posay heeft bijvoorbeeld een intensieve kuurshampoo tegen roos. Met behulp van salicylzuur en LHA worden hardnekkige schilfertjes op de schedel losgeweekt en wordt de hoofdhuid diepgaand gezuiverd plus verlicht. In plaats van een kuur kun je ook voor een reguliere roosshampoo van La Roche-Posay kiezen, die ook kan helpen bij milde eczeem op de hoofdhuid. Exfoliant salicylzuur heeft meerdere functies in één, als het aankomt op de huid en haarzakjes. Het vermindert de vorming van roos en het houdt je schedel vrij van schilfers.
Mogelijke bijwerkingen van salicylzuur
Geloof het of niet, maar salicylzuur is echt zo goed als het klinkt. Als de huid er heftig op reageert dan is dat een zeldzaamheid. Mocht dit wel gebeuren dan wil je natuurlijk meteen met het gebruik stoppen. Vraag vooral medisch advies aan een deskundige. Kies voor betrouwbare huidverzorging met salicylzuur, zoals die van La Roche-Posay verkrijgbaar bij de apotheek. Het is overigens mogelijk dat wanneer je een product met salicylzuur (zoals La Roche-Posays Effaclar Duo) voor het eerst gebruikt je een wat branderig gevoel kan ervaren, een wat drogere of rodere huid krijgt. Niet schrikken, dit is niet meer dan normaal. Soms moet je huid even wennen aan een nieuw ingrediënt.
Wanneer salicylzuur vermijden?
Heb je een gevoelige huid dan ben je misschien bang dat salicylzuur niet voor jou is, omdat je in het begin toch een wat drogere huid kan ervaren. Wees weliswaar gerust, want dit ingrediënt is juist ook zeer geschikt voor een gevoelige huid. Het werkt ontstekingsremmend en hiernaast exfolieert en verzacht salicylzuur de huid, ideaal voor een gevoelig huidtype. Wel kun je het gebruik (hetzelfde geldt trouwens voor een normale huid) rustig opbouwen. Houd de concentratie salicylzuur bij aanvang wat lager, begin met om de dag smeren in plaats van dagelijks. Is je huid eenmaal gewend en zie je het gewenste resultaat? Dan kun je het gebruik gerust opschroeven.