Wat er gebeurt met de huid
tijdens de zwangerschap

duration time 4 min lezen

Zwangerschap brengt een grote transformatie voor een vrouwenlichaam met zich mee. Dit gaat ook gepaard met veranderingen in de huid. Van een vettere huid en puistjes in het eerste trimester tot linea negra (donkere verticale lijn over de buik), naarmate de buik groeit en soms zelfs zwangerschapsuitslag (PUPPP). Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om goed met zonnebrandcrème te smeren. Voor de gezondheid van de huid, maar ook om de kans op melasma (pigmentvlekken) in het gezicht zoveel mogelijk te minimaliseren. Dit is wat er kan gebeuren met de huid op het gezicht en het lichaam tijdens de negen maanden van zwangerschap.

Huid & zwangerschap: Het eerste trimester

In het eerste trimester hebben zwangere vrouwen vaak te maken met veranderende oestrogeen- en progesteronspiegels. Voor de huid betekent dit dat je talgklieren hyperactief kunnen raken, wat kan leiden tot roodheid en acne-symptomen zoals puistjes. Verder kun je in deze fase al te maken krijgen met het bekende zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd. Dit verwijst naar donkere, gepigmenteerde vlekken op verschillende delen van het gezicht, vooral op het voorhoofd en de wangen. Naarmate de oestrogeenspiegels stijgen, neemt ook het pigmentgehalte in de huid toe. Dit leidt tot pigmentvlekken. Vaak verdwijnen deze geleidelijk na de zwangerschap. Helaas is het lastig dit te voorkomen, maar zonlicht kan een trigger zijn en daarom is het raadzaam om dagelijks goed met zonnebrandcrème te smeren. Je huid als zwangere vrouw is bovendien gevoeliger dan normaal, dus daarom is het verstandig om je SPF-factor te verhogen van bijvoorbeeld SPF15 naar SPF30 of van SPF30 naar SPF50. Je kunt dit combineren met vochtinbrengende crèmes die vitamine E bevatten. Deze ingrediënten helpen pigmentatie verminderen door de natuurlijke celomloop van de huid te stimuleren. Voor zwangerschapspuistjes kun je voor producten kiezen met glycolzuur. Gebruik niet zomaar acne medicatie, want dit soort medicijnen zijn niet altijd geschikt voor zwangere vrouwen. Overleg met je arts voordat je topische of orale medicatie neemt tijdens de zwangerschap of terwijl je nog borstvoeding geeft.

Huid & zwangerschap: Het tweede en derde trimester

Bij aanvang van het tweede trimester kan je huid meer gaan stralen, de bekende ‘pregnancy glow’. Er zit een medische verklaring achter die term. In deze fase begint je huid namelijk echt te profiteren van de groeiende baby in je buik. Naarmate de zwangerschap vordert naar het tweede en derde trimester stijgen je oestrogeen- en progesteronspiegels evenals de bloedstroom. Hierdoor worden de kleine bloedvaten in de huid voller. Dit kan positieve effecten hebben op de huid, zoals een vollere huid, een roze blos en meer hydratatie. Dit betekent niet dat je verder geen huidverzorging nodig hebt gedurende dit trimester van je zwangerschap. Het kan een overweging zijn om producten met retinol, tretinoïne of hydrochinon te vermijden tijdens de zwangerschap of borstvoedende periode. Wil je dit wel gebruiken, bespreek het met je arts. Gebruik een geschikte reiniger en vochtinbrengende crème om een al te glanzend gezicht te voorkomen.

Hiernaast natuurlijk SPF. Producten met niacinamide zijn een optie voor zowel het verzachten van een geïrriteerde huid als het helpen verminderen van donkere plekken, pigmentvlekken. Naast op je gezicht kun je ook veranderingen in de huid zien op het lichaam. En dan met name bij de buik. Sommige zwangere vrouwen krijgen namelijk last van PUPPP, zogenaamde zwangerschapsuitslag. Artsen denken dat er een reactie optreedt in de huid wanneer deze snel uitzet om de groei van de baby in het derde trimester op te vangen. Dat betekent ook dat iemand die een tweeling of drieling verwacht een grotere kans heeft op PUPPP dan iemand die maar één baby krijgt. Toch kan elke zwangere vrouw met uitslag door de zwangerschap te maken krijgen. Het is een goedaardige uitslag die roze of rood van kleur is, maar ook gepaard kan gaan met veel jeuk. Je kunt bij je arts vragen naar zalven om hierbij te helpen. Verder is het tijdens de zwangerschap een goed idee de huid goed gehydrateerd te houden met bijvoorbeeld Lipikar. In deze laatste fase van de zwangerschap kan je huid elasticiteit en vocht verliezen, omdat deze uitrekt en strakker wordt om een groeiende buik op te vangen. Dit kan leiden tot een schilferende huid, jeuk of andere symptomen die vaak samenhangen met een droge huid.

De huid na de zwangerschap

Na de bevalling kunnen vrouwen een lossere huid ervaren. De huid bestaat uit collageen en elastine, dus het zet uit met gewichtstoename. Eenmaal uitgerekt, kan de huid moeite hebben om terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Toch veert de huid na een aantal maanden weer terug. Een gezonde lifestyle helpt hierbij. Het liefst gebruik je pas na de bevalling en borstvoeding actieve producten met bijvoorbeeld vitamine C, kojiczuur of retinol om eventuele pigmentvlekken te verminderen. Vraag hierbij ook altijd je arts om advies. Willen de melasmavlekken niet vervagen, vraag dan je dermatoloog naar een sterkere crème op recept. Behandelingen zoals lasertherapie en microneedling kunnen ook helpen. Raadpleeg hiervoor een gecertificeerd huidspecialist. Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap ook een ‘linea negra’ krijgen, een donkere lijn die verticaal over de hele buik loopt. Het is zeldzaam dat linea negra aanblijft na de bevalling, maar het kan wel een paar maanden kosten voordat deze donkere lijn op de buik helemaal verdwijnt.
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

In 1869 werd het thermale centrum van La Roche-Posay voor het eerst erkend als zijnde van openbaar nut. Het is het een kuuroord dat zich uitsluitend bezighoudt met de behandeling van huidaandoeningen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.