Wat is het microbioom van de huid?
Ons huidmicrobioom verwijst naar de triljoenen microscopisch kleine organismen, meestal bacteriën, die op en in de verschillende huidlagen leven. Een gezond ofwel uitgebalanceerd microbioom van de huid zou je kunnen zien als een divers regenwoud. Hoe meer plantensoorten hoe gezonder het regenwoud! Hetzelfde geldt voor de huid, met een diversiteit aan microben.
Het microbioom van de huid komt bij de geboorte van een kind tot stand. Het is net zo uniek als een vingerafdruk en hiernaast communiceert het constant met zijn omgeving en onze huid. Onze microben zijn verantwoordelijk voor het beschermen van onze huid tegen ziekteverwekkers, het reguleren van de immuniteit van de huid, de opname van voedingsstoffen en het ondersteunen van onze huidbarrière. Terwijl onderzoek naar het huidmicrobioom nog in de kinderschoenen staat, heeft het wel impact gehad op hoe we onze huid nu verzorgen en hoe huidproducten worden gemaakt. Dat is baanbrekend. Het liefst wil je dat huidverzorging in symbiose werkt met de huid en haar microbioom.
Waarom is het belangrijk dat het huidmicrobioom in balans blijft?
Als het gaat om de gezondheid van ons huidmicrobioom, is het vooral belangrijk om te focussen op de gezondheid en diversiteit van onze huidbarrière. De huidbarrière fungeert als een slim, beschermend schild met als belangrijkste functie om als gedeelde grens het lichaam met de buitenwereld te verbinden. Wanneer dit gezond is en optimaal functioneert, gedraagt het zich als een biodynamisch membraan en neemt het voortdurend beslissingen over wat de huid mag binnendringen en wat wordt geblokkeerd. Een gezonde barrière houdt vocht vast en het houdt irriterende stoffen en mogelijke ziekteverwekkers buiten. Met andere woorden, een gezonde barrière beschermt tegen zowel ontsteking als infectie.
Wanneer de huidbarrière verzwakt raakt, kan dit ook zijn weerslag hebben op het huidmicrobioom. Het huidmicrobioom kan uit balans raken wanneer maar één soort bacterie of fungi het overneemt en de anderen begint te verdringen. Dit kan problemen opleveren. Deze disbalans in het huidmicrobioom kan zich op een aantal verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de genetische aanleg van de persoon. Hierbij kan gedacht worden aan acne, eczeem, rosacea en psoriasis. Het kan zich ook simpelweg uiten als een huid die gevoeliger is of die sneller zichtbare tekenen van huidveroudering vertoont.
Hoe voor je huidmicrobioom te zorgen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen in je dagelijkse huidverzorging om het microbioom van jouw huid te ondersteunen.
Kies voor milde producten
Milde producten, die passen bij jouw huid. Sommige huidproblemen zoals een droge huid, acne, roodheid en rimpels kunnen soms worden verergerd door het gebruik van producten die niet bij je huid passen. Wanneer de huidbarrière wordt aangetast, kun je kiezen voor voedende en kalmerende ingrediënten. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden sheaboter, karitéboter, niacinamide en mineraliserend thermaal water. Wees ook voorzichtig met harde ingrediënten die te veel van de natuurlijke oliën en denaturen van eiwitten van de huid kunnen strippen.
Gebruik producten met prebiotica om een gezond microbioom te ondersteunen
Deze ingrediënten kunnen helpen bij het onderhoud en evenwicht van het microbioom. Hierdoor wordt de huid ook ondersteund om sneller te herstellen. Opties zijn van fermentatie afgeleide ingrediënten, zoals bacteriële lysaten en filtrate die rijke secundaire metabolieten bevatten en het microbioom voeden.
La Roche-Posay heeft met het uitgebreide microbioom-onderzoek een nieuw actief ingrediënt ontwikkeld, genaamd Aqua Posae. Dit is een delicaat soort bacterie die groeit in La Roche-Posay’s signatuur thermale water, een water dat rijk is aan selenium en strontium. Deze elementen werken als katalysatoren van bacteriële enzymen.
Het resultaat van het verwerken van probiotische fracties van deze bacterie in La Roche-Posays formules waren boven verwachting: het microbioom werd opnieuw in balans gebracht en de huidbarrière hersteld. Aqua posae filifomis bleek een positief effect te hebben op het terugbrengen van de populatie bacteriën die kunnen leiden tot krabben en uitbraken van huidaandoeningen zoals eczeem. Probeer deze bacterie op de huid met bijvoorbeeld het gebruik van Effaclar Duo (+) of Lipikar Baume AP+M.