Waarom kunnen tepels barsten en bloeden door borstvoeding?
De tepels kunnen door het geven van borstvoeding barsten, bloeden en zelfs blauwe plekken vertonen. Hier zijn tijdens de vroege fase van borstvoeding verschillende redenen voor. Het begint met dat de huid op deze plek gewoonweg heel gevoelig is. De huid rond de tepelhof van de tepel is vrij dun. Tegelijkertijd komt er veel zuigkracht uit de mond van de baby, en er wordt herhaaldelijk aan de tepels gezogen. Als je veel aan borstvoeding doet, bijvoorbeeld om de twee uur, dan krijgt de huid geen kans om tussentijds te genezen. De huid rond de tepels (en rondom de mond) bevatten een hoge concentratie bloedvaten en zenuwen. Daarom doen deze plekken bij aanraking sneller pijn. Vaak hebben vrouwen één borst die minder pijnlijk aanvoelt bij het borstvoeden. Tegelijkertijd wil je af en toe wel afwisselen om je melkvoorraad gelijk te houden. Dat een baby niet op de juiste manier aan de borst wordt gelegd, is een van de voornaamste redenen waarom tepels pijn kunnen gaan doen. Tepels kunnen barsten en bloeden, omdat het kindje niet goed is aangelegd. Klopt het aanleggen wel, dan zou er eigenlijk geen blessure hoeven op te treden – op wat ongemak en lichte gevoeligheid na. De tong van de baby kan bijvoorbeeld de tepel schuren omdat hij of zij er te dicht bovenop zit. Als baby’s daarentegen niet goed genoeg worden aangelegd, hebben ze meer moeite om bij de melk te komen. Dus compenseren ze dit soms door hun tandvlees en kaak te gebruiken, waardoor de tepel wordt samengedrukt. Simpel gezegd: jouw baby kan je blauwe plekken geven omdat je tepel niet op de juiste plaats in de mond zit. Voelt het ondraaglijk aan maak dan een afspraak met een lactatiedeskundige. Nog een interessant gegeven: het speeksel van de baby kan ook de tepelhof en tepel irriteren. Hoewel moedermelk rustgevend kan zijn op de tepel is het speeksel van de baby niet goed voor de huid. Het speeksel bevat namelijk enzymen. Saliva kan heel irriterend zijn voor de huid. Dat gebeurt ook wanneer mensen veel aan hun lippen likken waarna ze een rode kring krijgen rond hun mond die ook wel clownseczeem wordt genoemd.
Tepelverzorging: Hoe kapotte tepels door borstvoeding te helen en verzorgen?
Er zijn twee manieren om gebarsten, gekneusde tepels van borstvoeding te helpen genezen. Verzeker jezelf er eerst van dat je je kindje inderdaad goed aanlegt (met behulp van de genoemde lactatiedeskundige). Verzorg vervolgens de huidproblemen. Het is essentieel om de tere huid op en rondom de tepels goed te verzorgen. Je hebt hier diverse tepelverzorging voor, zoals crèmes, zalfjes en een zoutoplossing.
Pijnlijke tepels door borstvoeding: Zout voor kapotte tepels
Een milde zoutwateroplossing op de huid kan korstjes en kneuzingen op de pijnlijke tepels door borstvoeding, zelfs binnen enkele uren, helpen genezen. Week watjes of doekjes in water met zout en breng ze vervolgens op de tepels aan. Je kunt de zoutoplossing ook in een borrelglas gieten en deze één tot twee minuten op je tepels houden. Je kunt voor een medische oplossing kiezen, verkrijgbaar bij de drogist, of zelf iets maken. Doe in dat laatste geval een achtste van een theelepel zout in 250 ml water. Dit kun je met de tijd opbouwen naar een kwart theelepel zout voordat je de aanbevolen hoeveelheid bereikt: een halve theelepel. Zo bouw je tolerantie op. Brandt het? Dan heb je te veel zout gebruikt. Begin daarom met minder en bouw het gebruik op. Na 's ochtends en' s avonds te douchen, kun je jouw tepels een minuut in zout water drenken. Sprenkel er daarna een beetje warm water overheen om resterend zout weg te spoelen. Bij korstjes of open wondjes kun je deze een minuut aan de lucht laten drogen. Daarna kun je een kalmerende tepelbalsem gebruiken. Behandel je tepels, indien mogelijk, twee tot drie keer per dag.
Tepelzalf en andere remedies
Zoals bij elke huidverzorgingsroutine is het belangrijk dat je tepels schoon en droog zijn voordat je iets aanbrengt. Het is goed om de tepelhof en tepels echt te laten drogen en ze vervolgens te hydrateren. Droog ze na het voeden met een zachte doek en bevochtig ze dan. Kies vervolgens jouw remedie. De meest natuurlijke optie: je eigen moedermelk. Je kunt een beetje melk op de huid laten drogen. Dit bevat genezende eigenschappen vanwege het vet in volle melk (in de winkel gekocht of door de moeder gemaakt). Verder kun je bij de drogist speciale tepelzalfjes vinden. Kies er bij uitstek één geformuleerd met lanoline. Dit werkt verzachtend. De lanoline vormt een barrière tegen wrijving en beschermt de huid tijdens het volgende voedmoment. Je kunt lanoline-balsem ook aanbrengen voor het douchen als zelfs heet water je gevoelige huid irriteert. Je kunt verder voor een behandeling zoals hydrogel-tepelkussens kiezen, die rustgevend aanvoelen – vooral als je ze in de vriezer bewaart. Koude gelkussens op de tepels kunnen het gebied een beetje verdoven. Het gebied is ontstoken en je wilt koelen, mede voor een verzachtend effect op de kwetsbare huid. Let trouwens op voordat je gaat borstvoeden: het is dan belangrijk om de huid van de borst en tepels te ontdoen van crèmes en dergelijke. Zodat de baby deze niet onnodig kan inslikken.
Wat te vermijden bij pijnlijke tepels door borstvoeding?
Als je pijnlijke tepels door borstvoeding hebt, wil je natuurlijk irriterende stoffen vermijden. In dat geval kunnen tepelcovers uitkomst bieden. Dit zijn meestal stoffen kussentjes die over je tepel worden gelegd om deze tegen je beha te beschermen of om een lekkende melkvoorraad op te vangen. Let wel op, want sommige vrouwen zijn allergisch voor tepelcovers. Spring voorzichtig met de huid om en kies vooral voor zachte, hydraterende stoffen.