Retinol is een antioxidant
In feite vaagt een retinol geen dode huidcellen weg, wat exfoliërende producten doorgaans wel doen. Bij hoge concentraties retinol treedt er vaak vervelling en roodheid op, een bijwerking van de opgewekte irritatie (die na verloop van tijd ook weer hoort te verdwijnen). Er is bij retinol geen sprake van daadwerkelijke, gelijkmatige afschilfering zoals wanneer je een ingrediënt als glycolzuur gebruikt. Wel bevordert het de celvernieuwing en dat zie je terug op de huid. Retinoïden (vitamine A) werken op een veel dieper niveau door de genexpressie van de huid te beïnvloeden en de collageenproductie op gang te brengen. Collageen is een belangrijk bouwblokje dat zorgt voor een stevigere huid die daardoor jeugdiger oogt. Retinol heeft vanuit diepere huidlagen effect op hoe glad en egaal jouw huid is en gaat pigmentvlekken tegen.
Alle typen retinol zijn hetzelfde
Ja en nee. Formules op recept (bijvoorbeeld via de huisarts of dermatoloog) bevatten vaak retinoïnezuur, het populaire ingrediënt dat zichtbare tekenen van veroudering helpt bestrijden. Niet-voorgeschreven alternatieven met retinol moeten door de huid op cellulair niveau worden omgezet in retinoïnezuur. Retinol is milder dan retinoïnezuur, maar op biochemisch niveau doet het precies hetzelfde. Al kan het wat langer duren voordat je resultaat ziet. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de derivaten die pro-retinolen worden genoemd (ook bekend als retinylpalmitaat, retinylacetaat en retinyllinoleaat). Van al deze formules heb je voor specifiek Retin-A een recept nodig, maar andere retinoïden zijn zonder recept verkrijgbaar.
Je mag retinol niet overdag smeren
Het is waar dat retinoïden worden afgebroken onder invloed van zonlicht en daarom worden ze in een ondoorzichtige verpakking gebotteld en kunnen ze het beste in de avonduren worden gesmeerd. Dit zorgt ervoor dat ze niet inactief worden. Het is belangrijk dat je bij retinol ook dagelijks zonnebrandcrème gebruikt. Klinische studies hebben aangetoond dat retinoïden de MED – minimale erythema doseringen, de hoeveelheid UV-licht die je kunt opnemen voordat de huid verbrandt – van de menselijke huid niet verlagen. Tegelijkertijd raden wij bij La Roche-Posay met klem aan om overdag (zomer of winter) altijd een breedspectrum zonnebrand met minimaal SPF 30 te dragen, en deze meermaal daags te smeren om je huid goed te beschermen tegen zonlicht.
Retinol is niet geschikt voor een gevoelige huid
Dat hangt af van de concentratie en de formule. Retinol blijft een geweldig anti-aging ingrediënt dat met zijn antioxiderende eigenschappen allerlei huidproblemen kan aanpakken: van puistjes tot pigmentvlekken.
Hoe werkt La Roche-Posay retinol voor een gevoelige huid?
Het La Roche-Posay Retinol 0,3% + Vitamine B3 Serum is speciaal samengesteld voor diegenen die te maken hebben met uitdroging, huidonregelmatigheden (teint met pigmentvlekken bijvoorbeeld) en rimpels, maar die tegelijkertijd op zoek zijn naar een serum dat ook geschikt is voor een gevoelige huid. De retinol in dit serum pakt fijne lijntjes en rimpels aan en verbetert het uiterlijk van een ongelijkmatige huidtextuur en -tint. De pure retinol wordt geleidelijk afgegeven aan de huid voor optimale doeltreffendheid en tolerantie. Terwijl de vitamine B3 een verzachtend middel vormt dat de huid zacht, vol en soepel houdt door het vasthouden van vocht te verbeteren. De glycerine in dit serum zorgt voor intense hydratatie en helpt de vochtbarrière van de huid te ondersteunen.
Stop met retinol als je huid geïrriteerd raakt
De huid kan bij het gebruik van retinol in het begin (maar tijdelijk) wat roder en schilferiger raken. Lees goed de verpakking om eventuele waarschuwingen te lezen. Raadpleeg bij serieuze irritatie je huisarts. Een overgangsfase is wel gebruikelijk: de huidcellen passen zich na twee of drie weken aan en beginnen het ingrediënt dan beter te verdragen. Weliswaar spreken we hier over een redelijk rode, iets drogere, licht vervellende huid. Is het ongemak langdurig of erg oncomfortabel gebruik de retinol dan één keer per week of schakel over op een lichtere formule.
Het duurt maanden voordat je echt verschil ziet in je huid met retinol
Het duurt gemiddeld vier tot zes weken voordat je retinoïde echt werkt, en gemiddeld twaalf weken voordat je bij vrij verkrijgbare formules met retinol merkbare veranderingen in de huid ziet. Het is dus belangrijk dat je blijft smeren om de voordelen van retinol te zien. Verschillende klinische onderzoeken hebben aangetoond dat retinoïden op recept de huid aanzienlijk zullen verbeteren gedurende meer dan een jaar. Retinol strijkt dan op den duur rimpels glad en het vervaagt vlekken.