PIGMENTVLEKKEN
OP JE HUID

Article Read Duration 10 min lezen

Zonlicht is goed voor een mens. Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D, wat ons vrolijk en blij maakt. Maar te lange blootstelling aan de zon; daar wordt onze huid niet blij van. Te lang en te vaak in de zon zitten kan zorgen voor pigmentvlekken, of zonnevlekken: donkere of lichtere plekken, meestal in het gezicht en soms ook op andere delen van het lichaam.

Pigmentvlekken ontstaan na langdurige blootstelling aan de straling van de zon, die - zoals bekend - steeds sterker wordt. Als je je huid niet goed beschermt, door in de schaduw te blijven of bedekkende kleding aan te trekken, of met een goede zonnebrandcrème, dan ontstaat overproductie van melanine. Melanine is het pigment dat de kleur van onze huid bepaalt.

Als het leed al is geschied en je ziet dat je pigmentvlekjes krijgt op je huid, kun je het beste meteen starten met een product dat hyperpigmentatie vermindert. Dit kan een crème zijn of een serum dat niacinamide bevat. Niacinamide helpt met de de-pigmentatie van de huid en is effectief tegen veel verschillende soorten pigmentvlekken. Een goed voorbeeld hiervan is Pure Niacinamide 10 Serum, een serum dat goed werkt bij alle soorten huidvlekken. Bovendien is het hypoallergeen, waardoor je het ook op een gevoelige huid kunt gebruiken, zonder risico op irritatie of roodheid.

HOE KUN JE ZONNEVLEKKEN VOORKOMEN EN CORRECT BEHANDELEN?

Soms zijn we ons niet bewust van de grote schade die aan de huid kan worden toegebracht na langdurige blootstelling aan de zon. Pas als we de eerste zonnevlekken op onze huid zien verschijnen, schrikken we en gaan we op zoek naar manieren om het te voorkomen.

Lichtflitstherapie (Intense Pulsed Light, IPL) wordt veel gebruikt om een klein plekje op de huid te behandelen. Naast deze behandeling, die meer esthetisch van aard is, raden wij je aan een speciale crème of serum te gebruiken. En, of het nu zomer of winter is, een zonnebrandcrème.

Een van de meest effectieve manieren om pigmentvlekken in je gezicht te voorkomen, is de unieke en krachtige Anthelios Age Correct SPF50 vochtinbrengende crème. Het gaat tekenen van veroudering tegen dankzij de aanwezigheid van hyaluronzuur, niacinamide en PHE-resorcinol, terwijl het tegelijkertijd beschermt tegen UV-straling met een zeer hoge zonbeschermingsfactor.

Combineren van behandelingen

Lichtflitstherapie (IPL) kan dus een goede behandeling zijn om pigmentvlekken in het gezicht aan te pakken. Ook kun je microneedling toepassen op de plekjes. Deze microgaatjes stimuleren de aanmaak van collageen, wat kan helpen de pigmentvlekken minder zichtbaar te maken. Maar let op, het is essentieel om dit soort behandelingen te combineren met een dagelijkse crème voor de gevoelige huid, zoals Anthelios Pigment Correct met SPF50+.

Gevoelige huid?

Heb je een gevoelige huid? Dan is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan UV-straling en de producten die je gebruikt ter bescherming. De gevoeligheid van jouw huid kan komen door ontstekingen (in het geval van eczeem of acne), door schade aan de huid (als gevolg van medicijnen of specifieke behandelingen) of het kan te maken hebben met je leeftijd. Alle huidtypes zijn op een gegeven moment vatbaar voor gevoeligheid, maar over het algemeen geldt: hoe bleker de huid, hoe gevoeliger.

Zie je vlekken ontstaan op jouw gevoelige huid? Dan is het zeker raadzaam om producten te gebruiken die hypoallergeen zijn. Irritatie, jeuk of roodheid krijgen dan geen kans. Wil je iets gebruiken om de verkleuringen in jouw huid te verhelpen, dan raden wij altijd een product met het wondermiddel niacinamide aan.

Witte Pigmentvlekken

Door de zon kunnen ook juist lichtere plekken op je huid ontstaan, hypomelanose genaamd. Deze lichtere vlekken zie je vaker op een door de zon gebruinde huid.

Heb je last van hypomelanose? Dan kan dat betekenen dat het huidverouderingsproces van je huid versneld wordt door langdurige blootstelling aan de zon. Actie is geboden.

Zorg allereerst voor een goede bescherming tegen de zon; ga op tijd uit de zon, draag beschermende kleding en gebruik een crème met een zonnefactor erin, zoals hierboven al genoemd. Vermijd de zonnebank. Ook een dermabrasie-behandeling is niet aan te bevelen. Raadpleeg in ieder geval altijd een dermatoloog.

Anthelios Age Correct -crème met SPF50 is ideaal om zowel de donkere als de lichte pigmentvlekken te behandelen. Het bevat het krachtige niacinamide en is speciaal ontworpen voor de rijpere huid. Het zorgt voor een prachtige gehydrateerde, gladde en stralende huid.

HOE KUN JE ZONNEVLEKKEN VOORKOMEN?

Door genoemde producten te gebruiken, kun je de zichtbaarheid van je pigmentvlekken behoorlijk verminderen. Toch blijft het belangrijk aandacht te besteden aan je huid. Het is per slot van rekening je grootste orgaan:

  • Gebruik zonnebrandcrème het hele jaar door, niet alleen in de zomer. Zorg voor een goede dagcrème met hoge SPF om je huid te beschermen. Probeer de zon tussen 10 en 15 uur zoveel mogelijk te vermijden: de zon is dan op zijn sterkst, en de UV-stralen kunnen je huid ernstig beschadigen.


  • Draag kleding die jou goed beschermt tegen de zon: een leuke zomerhoed en mooie zonnebrillen beschermen je niet alleen, maar maken je outfit ook compleet.


  • Spuit geen parfum op plekken die worden blootgesteld aan de zon: de UV-stralen van de zon kunnen zorgen voor een chemische reactie, fototoxiciteit genaamd, waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan.


  • Het lijkt vanzelfsprekend, maar we noemen het toch nog een keer: gebruik een goede hydraterende crème op je gezicht. Vochtinbrengende producten zijn geweldig voor je huid, helemaal als ze niacinamide bevatten. Heb je een gevoelige huid? Dan is het belangrijk om hypoallergene producten te gebruiken.


  • Last but most certainly not least: vergeet niet voldoende water te drinken. Water zorgt voor celvernieuwing, en zorgt er, samen met al het bovenstaande, voor dat pigmentvlekken geen kans maken bij jou. In het algemeen wordt aanbevolen 1 liter water per 25 kg lichaamsgewicht te drinken.


  • Weten welke verschillende soorten pigmentvlekken er zijn, is essentieel. Zo kun je voor elk type pigmentvlek de juiste aanpak kiezen.