Zonnebrandcrème en bescherming tegen verbranding
Om je huid te beschermen tegen verbranding dien je de juiste SPF (lees: Sun Protection Factor) voor jouw huid en fototype te kiezen. Hierover lees je verderop in dit artikel meer. Die SPF staat op alle zonneproducten vermeld en er zijn in totaal vier beschermingsniveaus: laag (factor 6 tot 10), gemiddeld (15 tot 25), hoog (30 tot 50) en zeer hoog (50+).
Wat is SPF en welke beschermingsfactor is nodig?
SPF is een meting van hoeveel UVB-licht een zonnebrandcrème kan wegfilteren. Niet alleen de SPF is belangrijk, maar ook dat je voldoende zonnebrandcrème aanbrengt op aan UV-licht blootgestelde delen van de huid. Op dagen dat je van plan bent veel buiten te zijn, zeg tijdens het surfen, op het strand of bij het zwembad, wil je minstens een half uur voordat je de deur uitloopt een basislaag SPF 30 of meer over het hele lichaam smeren. Vervolgens is het zaak om elke twee uur bij te smeren. Vuistregel voor na het zwemmen: meteen bijsmeren zodra je uit het water komt. Vergeet niet dat geen enkele zonnebrandcrème je volledig beschermt tegen de zon, dus is het ook belangrijk om beschermende kleding te dragen (denk: zonnehoedje) en de schaduw op te zoeken.
Welke zonnebrand en beschermingsfactor tegen huidveroudering?
Net zoals bij UVB-straling zijn er ook verschillende niveaus van bescherming tegen UVA-straling, onder de noemer PPD (Persistent Pigment Darkening). Om te weten of een zonproduct ook tegen UVA-straling beschermt kun je op de verpakking kijken of er een UVA-logo vermeld wordt. In het bijzonder UVA-stralen zijn deels verantwoordelijk voor zonneallergieën, vroegtijdige huidveroudering, de mogelijke ontwikkeling van pigmentvlekken en soms zelfs puistjes.
Wat is het verschil tussen UVA en UVB?
Een zonnebrand met een hoge SPF (tegen UVB) en UVA-bescherming biedt optimale bescherming tegen UV-straling. Met andere woorden, dit betreft breedspectrum-bescherming. Het ultraviolet licht uit natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95 procent uit UVA en voor zo’n 5 procent uit UVB. UVA heeft een langere golflengte en dringt dieper door in de huid, waar het collageen en elastine kan aantasten en zodoende huidveroudering kan veroorzaken. Terwijl krachtige UVB-stralen (kortere golflengte) DNA-schade en zonverbranding veroorzaken. Om dit te onthouden kun je het volgende ezelsbruggetje gebruiken: A = aging, B = burning. Het Anthelios-gamma is verkrijgbaar in SPF 30 (hoge bescherming) en SPF 50+ (zeer hoge bescherming).
Welke beschermingsfactor voor welke huidtypen?
Goede zonnebrandcrème is afgestemd op jouw huidtype. Of je nu voor een zonneolie kiest, een zonnespray of juist voor een melkachtige textuur. Afhankelijk van je fototype zal je huid sneller of trager op de zon reageren. Sommige huidtypen bruinen bijvoorbeeld vanzelf, terwijl anderen kwetsbaarder zijn en constant een hoge beschermingsfactor vereisen. Met een hoge beschermingsfactor is je huid uiteraard beter beschermd. Mogen we nogmaals benadrukken: breng elke twee uur weer royaal zonnebrand aan!
De beste zonnebrand voor mijn huidskleur ofwel fototype
Het fototype geeft aan hoe de huid van een persoon op de zon reageert. Er zijn zes fototypes, die we hierbij uitlichten:
- Fototype I: witte huid (rood of lichtblond haar), verbrandt zeer snel, bruint nooit, veel sproeten.
- Fototype II: lichte huid, verbrandt snel, wordt soms heel lichtjes bruin, veel sproeten.
- Fototype III: lichte tot donkere huid, verbrandt soms, bruint altijd (medium bruin), wat sproeten.
- Fototype IV: donkere huid, verbrandt vrijwel nooit, bruint altijd (donkerbruin), geen sproeten.
- Fototype V: bruine huid, verbrandt vrijwel nooit, bruint altijd (heel donkerbruin), geen sproeten.
- Fototype VI: zwarte huid, verbrandt nooit, geen sproeten.
Welke zonnebrand factor je nodig hebt voor jouw fototype ofwel huidskleur? Goede vraag. Fototype 1 en 2 kunnen het beste voor een zeer hoge SPF 50+ kiezen. Fototype 2 eventueel een SPF 30 voor onderweg, wanneer je niet continu bent blootgesteld aan de harde zonnestralen. Fototype III kan al voldoende hebben aan SPF 30, ook tijdens vakantie. Vergeet weliswaar niet bij te smeren om de paar uur. Alle fototypen boven de IV kunnen een factor 15-20 erbij pakken. Maar zelfs een donkere huid is gebaat bij een goede zonnebrandcrème!
‘Zink- en titaniumoxide in zonnebrand zitten bovenop je huid, waar ze een beschermend laagje vormen’
Welke zonbescherming voor je gezicht?
Indien je te maken hebt met een acne-gevoelige of vette huid wil je in ieder geval voor een zonnebrand gaan die ‘niet-comedogeen’ is, en die poriën dus niet verstopt. Een droge huid doet het beter met een rijke, romige textuur. Kijk op het label: bevat de zonnebrand hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur of ceramiden? Dan zit je goed. Zink- en titaniumoxide zitten bovenop je huid, waar ze een beschermend laagje vormen. Aan de andere kant is chemische zonnebrand doorgaans wat beter smeerbaar, zonder een witte waas achter te laten.
Zonneolie, zonnespray, crème: welke formule zonnebrand?
Zonnelotion, spray of een andere textuur: laat je leiden door je persoonlijke voorkeur. Zonnebrand verschijnt in crème-vorm, als lotion, gel, spray, stick en tal van andere formules. De beste zonnebrand is simpelweg dat product dat je het liefst gebruikt, omdat je die tenminste ook smeert. Natuurlijk is zonnebrand alleen effectief als je het goed toepast. Neem een shotglas-hoeveelheid zonnebrand voor het lichaam, een muntje zonnebrand voor het gezicht. Spray? Verstuif een paar keer over het hele gezicht, zodat je geen plekjes overslaat.