Huidveroudering door zon:
krijg je echt rimpels van zonnen

Article Read Duration 2 min lezen

Is het waar wat ze zeggen: ‘Zon veroudert de huid en veroorzaakt rimpels’? Er gaan allerlei verhalen rond die niet altijd kloppen. Lees hier alles wat je zou moeten weten over blootstelling aan de zon.

VEROUDERT ZON JE HUID? DE WAARHEID OVER ZON EN HUIDVEROUDERING?

Wie buitenshuis werkt of voortdurend wordt blootgesteld aan zonlicht krijgt meer rimpels. Maar komt dat alleen door de zon? Het klopt dat blootstelling aan zonnestralen een verbrande of rode huid kan veroorzaken. Maar essentiële beschermingsproducten helpen de belangrijkste nadelen van blootstelling aan zon te voorkomen, zodat je optimaal van de voordelen kunt genieten. De zon helpt namelijk bij de opname van vitamine D, beïnvloedt je stemming en geeft je een goed gevoel. Het is dan ook niet nodig om helemaal uit de zon te blijven. Volg gewoon een paar eenvoudige basisregels.

ZIJN ZONNESTRALEN ALLEEN GEVAARLIJK IN DE ZOMER?

Een van de regels is om altijd zonnebrandcrème te gebruiken, ook in de winter. Zonnestralen zijn namelijk altijd actief, zowel in de zomer als in de winter. Ultraviolette straling wordt onderverdeeld in uv-A en uv-B: Uv-B is heel intens, maar in kleinere hoeveelheden aanwezig, vooral in de zomer. Deze worden gefilterd door de atmosfeer en wolken. Uv-A-straling dringt juist door de atmosfeer, wolken en glas heen. Het is minder intens, maar het hele jaar door aanwezig, zelfs in de winter. Deze straling is de belangrijkste oorzaak van activiteit van vrije radicalen en daarmee van rimpelvorming en verlies van elasticiteit, tint en glans van de huid.

Ontdek hier: Alles wat je dient te weten over UVA- en UVB-bescherming

ZON EN MEER

ONTDEK WELKE COMBINATIES SCHADELIJK ZIJN VOOR JE HUID

Maar andere externe factoren, waaronder luchtvervuiling, weersinvloeden zoals wind en kou en het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten, spelen ook een rol bij het op gang brengen van vrije radicalen. Ook bestaan er interne factoren zoals stress. Vooral verontreinigende stoffen ‘plakken’ aan de huid en veroorzaken, in combinatie met uv-straling, de werking van vrije radicalen.

Het resultaat is fotoveroudering: veroudering als gevolg van blootstelling aan schadelijke uv-straling en andere bijkomende factoren, wat leidt tot rimpelvorming, het ‘leegtrekken’ van de huid, uitdroging en verlies van elasticiteit en teint. Naast huidveroudering veroorzaakt blootstelling aan al deze factoren soms ook huiduitslag en roodheid.

ZEG JA TEGEN ZONBESCHERMING

Terugkomend op de vraag of de zon je huid inderdaad veroudert en de vorming van vlekken en rimpels veroorzaakt, luidt het antwoord alleen 'ja' als je je huid niet voldoende beschermt. Daarom is het belangrijk om zowel in de zomer als in de winter zonbescherming aan te brengen, de huid te hydrateren en te voeden, zodat deze sterker wordt en beter bestand is tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Ook is het essentieel om een product te kiezen dat beschermt tegen zowel uv-A- als uv-B-straling: geavanceerde zonnebrandmiddelen beschermen actief tegen uv-straling en vervuilende microdeeltjes. Ze bevatten antioxidanten die de werking van vrije radicalen tegengaan. De meest innovatieve samenstellingen hebben een lichte textuur die heel goed door de huid wordt verdragen. Vergeet de ‘oude’ zonnebrandproducten die vettige sporen of witte strepen op de huid achterlaten: de nieuwe gezichtscrème met SPF kun je dagelijks gebruiken en vormt een uitstekende basis voor make-up.

Kortom, geniet van alle voordelen van de zon, maar met de nodige voorzorgsmaatregelen: om vroegtijdige veroudering van de huid te voorkomen, breng je dagelijks de crème aan die geschikt is voor je huidtype, met een SPF die varieert afhankelijk van het seizoen.