Waarom biedt een mondmasker geen bescherming tegen UV-straling?
Een stoffen gezichtsmasker biedt onvoldoende bescherming tegen de zon, vooral als deze lichtgekleurd is. De uitzondering: een gezichtsmasker met ultraviolette beschermingsfactor, ofwel UPF. Deze zijn echter niet overal verkrijgbaar.
Een kledingstuk wordt niet als zon-beschermend beschouwd als het een UPF-classificatie lager dan 15 heeft, volgens onderzoek. Het dragen van een UPF-gezichtsmasker biedt meer UV-bescherming dan een traditioneel katoenen gezichtsmasker, omdat het is gemaakt van een materiaal dat meer UV-bescherming biedt. Voor UV-kleding geldt ook: een strak geweven stof beschermt beter dan los geweven kleding. Droge stof beschermt over het algemeen meer dan een natte stof. Als je licht door een stof kunt zien, kunnen er ook UV-stralen doorheen komen.
Hoe beschermt een UPF-masker tegen zonlicht?
Net zoals SPF bij zonnebrandcrème, is UPF een classificatiesysteem voor stoffen. Het geeft aan welk deel van de UV-stralen door een bepaalde stof kan dringen. Een UPF-classificatie van 25 betekent bijvoorbeeld dat het materiaal 1/25 ofwel 4% UV-straling doorlaat en een UPF 50-kledingstuk 1/50 ofwel 2%. Zelfs als je een masker van UPF 50 draagt, heb je dus nog steeds een laag zonnebrandcrème nodig voor alle zekerheid. De meeste mensen houden hun masker buiten bovendien niet de hele tijd op. Zorg er daarom voor dat SPF een vast onderdeel is van je dagelijkse routine en dat je de hele dag beschermd bent. Dat betekent ook dat je gedurende de dag wil bijsmeren. Een frisse gezichtsmist met SPF 50 spray je zo over je gezicht (inclusief desgewenst make-up) heen.
Waarom nog meer SPF?
Allereerst, bedekt het masker natuurlijk niet je hele gezicht. Daarom is het van belang om in ieder geval het gebied boven het mondmasker te beschermen tegen de zon. Met felle zonstraling kun je natuurlijk tan lines krijgen langs de plek waar je masker op het gezicht zit. Dat kan een vreemd gezicht opleveren als je je mondmasker eenmaal afdoet. SPF helpt je ook tegen zonschade, dat er later uitkomt als rimpels en pigmentvlekken. Ben je veel buiten dan kun je dit vermijden door het hele gezicht dagelijks – en overdag liefst om de twee uur – in te smeren met breedspectrum zonnebrandcrème. Je kunt je masker ook combineren met een hoed met brede rand of een UV-zonnebril. Zo is je hele gezicht goed beschermd.
Vergeet hiernaast niet dat maskers je oren kunnen doen uitsteken, waardoor dit gebied aan meer zon wordt blootgesteld. Zorg ervoor dat je dus ook je oren insmeert. Houd een stick zoals Anthelios XL SPF 50 voor gevoelige zones (waaronder de oren) bij de hand. 38% van de mensen beschermt zich nog steeds niet regelmatig tegen UV-straling*. Met Anthelios-producten is het eenvoudig jezelf elke dag tegen de zon te beschermen.
*Bron: Wereldwijd rapport over de preventie van huidkanker - IPSOS - LRP - Februari 2015
De beste SPF om macne (puistjes door masker) tegen te gaan
Wie bang is dat een masker én zonnebrandcrème de kans op pukkeltjes nog meer verhoogt, kiest voor een niet-comedogene formule zonnebrand. Zoals Anthelios Anti-Imperfecties voor een acne-gevoelige huid en Dry-Touch Gel-Crème. Of kies voor een dagcrème die onzuiverheden tegen gaat én SPF bevat, zoals La Roche-Posay Mineral One. Een getinte dagcrème met SPF50 die slechts één mineraal UV-filter bevat. Hiernaast biedt het ook luchtige dekking aan de huid.
Een ander interessant ingrediënt: niacinamide, een andere naam voor vitamine B3 met een verzachtende werking om de rode, onzuivere huid te helpen kalmeren. Voor de dagelijkse verzorging van de acne-gevoelige huid kan de Effaclar-lijn ondersteuning bieden. Tot slot: ongeacht welke zonnebrandformule (liefst sunblock) je kiest, zorg ervoor dat het minimaal SPF 30 is.