Na een ingreep aan het gezicht is de chirurg vaak tevreden over het litteken, omdat het fijn en soepel is. De patiënte daarentegen is vaak teleurgesteld. Tips van dermatologen om die kleine, onvermijdelijke sporen met zorg te camoufleren.
1. Hoe evolueren de littekens bij patiënten die u komen raadplegen?
Eerst zijn ze rood en gevoelig. Daarna worden ze geleidelijk aan lichter van kleur en doen geen pijn meer. Na een maand kan men ze zachtjes gaan masseren om de huid weer soepel en beweeglijk te maken. Uiteindelijk krijgt de huid weer haar oorspronkelijke tint en is het litteken bijna niet meer te zien. Het uiteindelijke resultaat kan pas na 1 jaar tot 18 maanden worden beoordeeld.
2. Welke make-up raad je aan op een litteken?
Men moet hiervoor een pigmentrijk product gebruiken, een zogenaamde "corrigerende foundation" : een gewone foundation volstaat niet. Het corrigerende product wordt eerst aangebracht op de rug van de hand om het op te warmen, en dan wordt zachtjes een heel klein beetje product op het litteken ingetokkeld. Daarna gaat men met een grote kwast met deppende bewegingen over het litteken om alle onvolkomenheden goed te bedekken. Tot slot gaat men het product met de kwast uitvlakken aan de randen voor een natuurlijke overgang naar de gewone huid.
3. Beschermt deze make-up het litteken ook tegen de zon?
De pigmenten in corrigerende producten zijn vergelijkbaar met die in een sunblock. Ze bieden dus voldoende bescherming om buiten te komen, bijvoorbeeld als men gaat werken zonder echt de zon op te zoeken. De make-up kan in de loop van de dag ook makkelijk wat worden bijgewerkt. Als men echt wil gaan zonnen, moet voor het opmaken eerst een sunblock worden gebruikt, maar die moet om de 2-3 uur opnieuw worden aangebracht.