Wat is keratosis pilaris?
In feite is keratosis pilaris een klompje of opeenhoping van keratine rond de haarzakjes. De verstopte poriën kunnen ontstekingen of roodheid in het gebied veroorzaken, en ze laten de huid er ruw uitzien en aanvoelen.
Wat veroorzaakt keratosis pilaris?
Het is niet 100% duidelijk wat keratosis pilaris veroorzaakt, maar het is doorgaans een genetische aandoening. Bepaalde factoren kunnen je kippenhuid verergeren, namelijk een droge huid, koud weer, een zwangerschap, hoge oestrogeenwaardes (geproduceerd in vetweefsel, dus dit komt vaker voor bij mensen met overgewicht), scheren en waxen. Met de juiste verzorging kan keratosis pilaris met de tijd verbeteren. Het komt veel voor onder kinderen en vervaagt doorgaans rond het 30e levensjaar.
De symptomen van keratosis pilaris
Deze huidaandoening veroorzaakt minuscule (volstrekt onschuldige) bultjes op de huid die lijken op kippenvel (als in, wanneer je het koud hebt) of kleine pukkeltjes. Zoals eerder aangestipt, het heeft helemaal niks te maken het acne. Het zijn geen puistjes, maar kleine plugs van dode huidcellen in je haarfollikels. Deze bultjes verschijnen meestal op de bovenarmen, voorkant van de dijen (benen) of (maar dat is meestal het geval bij kinderen) op de wangen. De aandoening zelf is onschuldig, maar het kan gepaard gaan met droogte of jeuk dat als onplezierig kan worden ervaren. Het kan zijn dat je symptomen verergeren in de winter wanneer de lucht droger is of wanneer je meer lange, hete douches neemt die je huid ook uitdrogen.
Keratosis pilaris behandelen
Helaas is keratosis pilaris een chronische conditie, dus er bestaat niet zoiets als volledige genezing. Wel kan het zichtbaar verminderen met de juiste behandeling. Heb je op dit moment last van keratosis pilaris dan kun je het volgende doen om het onder controle te houden en optisch te verbeteren: exfoliëren (ookwel peelen; het verwijderen van dode huidcellen) en hydrateren. Maar wees voorzichtig, want je wil in dit geval ook niet overexfoliëren. Of je nu een scrubhandschoen gebruikt met wat bruine suiker uit je keukenkastje of een exfoliërend product met bijvoorbeeld melkzuur of glycolzuur om dode huidschilfers te verwijderen, beperk die handeling tot één of twee keer per week. Breng na een scrub een vochtinbrengende crème aan die melkzuur, salicylzuur of glycolzuur bevat. Hiermee exfolieer je de huid ook oppervlakkig. Keratosis pilaris op je lichaam is te behandelen met een rijke, boterachtige en intensief vochtinbrengende crème, maar voor bultjes in het gezicht kun je het beste een lichtere, vochtinbrengende crème gebruiken. Ook kies je liever voor een crème of zalf dan een lotion, omdat deze vocht effectiever in de huid verzegelen. Denk dus aan moisturizers met ureum of melkzuur met een extra dikke textuur die tegelijkertijd op milde wijze exfoliëren. Het beste moment om je huid te moisturizen is na een douche of bad als je huid nog vochtig is (maar niet druipend nat). Met een dikke crème verzegel je het vocht in de huid. Het liefst hydrateer je het lichaam driemaal daags met crème. Met een genereus hydratatie- en exfolieerplan zoals deze zien de meeste mensen met keratosis pilaris enige verbetering. Het beste kun je ook om advies vragen bij een dermatoloog. Een expert kan eventueel chemische peelings, korte kuren met lokale steroïden, laserbehandelingen of microdermabrasie aanbevelen.
Hoe voorkom je keratosis pilaris (gedeeltelijk)
Keratosis pilaris helemaal voorkomen is dus niet mogelijk. Het volgende kan helpen het kippenvel waar je echt last van ondervindt te verergeren:
- Niet aan de bultjes krabben of hard over de huid wrijven;
- Gebruik warm water in plaats van heet om in te baden en douchen;
- Beperk je tijd in het water;
- Gebruik zeep waaraan olie of vet is toegevoegd;
- Smeer dikke moisturizers royaal over de huid;
- Wees voorzichtig met scheren en waxen;
- Voeg vocht toe aan de lucht in je huis met een luchtbevochtiger.