UV-straling vormt slechts 5% van de zonnestraling die de aarde bereikt, maar is zeer energierijk. Er zijn verschillende soorten UV. UVC-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag, maar UVA- en UVB-stralen bereiken de aarde en hebben effecten op de huid.
UV-straling en de effecten op de huid
Uv-straling is een vorm van straling die naast infrarood en zichtbaar licht door de zon worden uitgestraald en de aarde bereiken. UV staat voor ultraviolet en het is een vorm van straling die niet te zien is met het blote oog. De intensiteit van ultraviolette straling is veel sterker dan het gewone daglicht en is in staat om chemische reacties te veroorzaken, zoals bijvoorbeeld het verbranden van de huid op een zonnige dag. Ook al zien wij deze vorm van licht niet, uv-stralen zijn het hele jaar aanwezig, ook in de winter. Wij vertellen je over de verschillende vormen van UV-straling, de effecten van ultraviolette stralen en hoe jij de impact hiervan kan beperken.
Welke soorten UV-straling zijn er?
Er zijn in principe 3 soorten ultraviolette straling. UV-straling bestaat voor 98,7% uit UVA-stralen, de overige soorten straling zijn UVB-straling en UVC-straling. UVC wordt echter volledig geblokkeerd door de atmosfeer van de aarde, waardoor deze dodelijke vorm van straling ons niet kan bereiken.
UV-straling vormt slechts 5% van de zonnestraling die de aarde bereikt, maar is zeer energierijk. De intensiteit van deze stralen kan verschillen en wordt aangegeven met de zogenaamde uv-index. Bij een hoge uv-index bevat de zonnestraling verhoudingsgewijs meer uv-straling, dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jij je in de bergen bevindt als je op wintersport gaat. Een andere naam voor uv-index is ‘zonkracht’ en wordt vaak bij weerberichten gebruikt in de zomer. Hiermee wordt de intensiteit van het ultraviolette licht aangegeven. De zonkracht wordt aangegeven met een cijfer van 1 tot 10 en geeft de hoeveelheid uv-stralen aan in het zonlicht.
UVB-stralen
UV-straling bestaat voor maar 1,3% uit UVB-straling, dit is slechts een kleine hoeveelheid straling, maar toch zijn dit de stralen waar wij doorgaans het meest rekening mee houden. Dit is namelijk de B van bruinen maar ook van "burning", het zijn de UVB-stralen die je huid verbranden na een lange dag in de zon. UVB-stralen kunnen de opperhuid doordringen waardoor je huid kan verbranden, maar ze kunnen ook allergische reacties veroorzaken bij zonneallergie en ze kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van huidkanker. UVB-stralen komen het meeste voor in de zomer of op heldere dagen. Deze stralen kunnen namelijk niet door de wolken of door glas heen dringen.
De effecten van UVB-straling
UVB-straling zorgt voor de aanmaak van vitamine D in je huid;
- UVB-stralen stimuleren de aanmaak van melanine waardoor de huid bruiner wordt, maar ook dikker;
- Bij langdurige blootstelling verbrand de huid;
- Ze veroorzaken ook het ontstaan van vrije radicalen in de opperhuid;
- en ze kunnen het DNA aantasten bij langdurige blootstelling en kunnen ook huidkanker veroorzaken.
Zeer hoge bescherming met Anthelios
Het dermatologisch laboratorium La Roche-Posay ontwikkelt al bijna 30 jaar zonneproducten voor alle types gevoelige huid, en zowel voor volwassenen als kinderen. Met zijn efficiënte UVB- en UVA-filtering biedt het Anthelios-gamma een bescherming die maar liefst twee keer zo hoog is als de Europese aanbeveling. Zo biedt de nieuwe Ultra-lichte Fluide 50+ zeer hoge UVB-bescherming en UVA-bescherming die nog hoger ligt dan bij de oude formule en het beschermt zelfs tegen lange UVA-stralen, dit alles in een textuur die licht is en onzichtbaar op de huid.
Verder is Anthelios zonbescherming verkrijgbaar in fluide, olie, melk, gel of spray: een ruime keuze aan texturen die comfort en bescherming bieden zonder afbreuk te doen aan de tolerantie en fijn genoeg zijn om regelmatig te gebruiken. Anthelios respecteert de behoeften en specifieke vereisten van elk huidtype en is ook geschikt voor een gevoelige huid. De combinatie van hoge UVA- en UVB-filters beschermen je tegen de onmiddellijke onaangename effecten van ultraviolette stralen, zoals verbranding, maar ook tegen schade op lange termijn, zoals huidveroudering en huidkanker.