De beschermende
werking van de huid

Article Read Duration 6 min lezen

Het immuunsysteem is belangrijk voor je gehele welzijn, waaronder dat van de huid. Zeker in tijden van COVID-19 is het belangrijk om je immuunsysteem te boosten ofwel verbeteren. Gelukkig is dit goed mogelijk.

Het immuunsysteem is ook van betekenis als we het hebben over de huid. Je huid zelf is de eerste verdedigingslinie tegen virussen, bacteriën, schimmels, microben en gifstoffen. Deze cellen werken als buffer tegen ziektekiemen en beschermen je huid ook tegen luchtvervuiling, UV-straling en andere omgevingsstress. Zogenaamde Langerhanscellen, die in de bovenste laag van de epidermis voorkomen, detecteren vreemde indringers en waarschuwen andere cellen om de immuunfuncties te activeren. Zo gaan de huidbarrière en het immuunsysteem hand in hand.

Sterker nog, de huid is meer dan een fysieke barrière, het is een actief immuun-orgaan. De opeenstapeling van factoren zoals stress, voeding en ‘aanvallers’ van buitenaf, zoals smog, straling, vervuiling en droogte of hitte, kan de effectiviteit van deze beschermende cellen verminderen. Wanneer je moe bent, je lichaam vatbaar is voor ziektekiemen en je op het punt staat ziek te worden, zijn de Langerhanscellen minder effectief, en kunnen irriterende stoffen jouw huid binnendringen. Vervolgens zie je dit terug in je huid.

In dit artikel leggen we uit wat het immuunsysteem nu precies doet, hoe je symptomen van een verzwakt immuunsysteem afleest aan je huid (denk: huidallergieën) en hoe je jouw immuunsysteem kunt verhogen. Zodat je een verzwakt immuunsysteem en daarmee ook je huid kunt versterken.

Wat is je immuunsysteem?

Het immuunsysteem beschermt het lichaam van een persoon dus tegen ongewenste indringers van buitenaf, zoals bacteriën, virussen, schimmels en gifstoffen (chemicaliën die door microben worden geproduceerd). Het immuunsysteem bestaat uit verschillende organen, cellen en eiwitten die samenwerken. Er zijn twee hoofdonderdelen van het immuunsysteem die samenwerken: 

• Het aangeboren immuunsysteem waarmee je wordt geboren.
• Het adaptieve immuunsysteem dat je ontwikkelt wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan ongewenste indringers.

Wanneer is mijn huid uit balans?

Als je huid zeer gevoelig en reactief of ontstoken is dan is er sprake van een disbalans in je huid. Een gevoelige huid reageert heel snel op een aantal factoren, zoals het weer, verkeerde verzorgingsproducten, hormonen. 

Reacties kunnen variëren van lichte irritatie tot roodheid en een droge huid. Grotere problemen die kunnen ontstaan door een gevoelige huid zijn rosacea en schilfering van de huid. Een ontstoken gevoelige huid kan erger worden door de verkeerde verzorgingsproducten te gebruiken. 

Gewoonlijk beschermt de reactie van het immuunsysteem het lichaam en bevordert het de genezing. Soms wordt een reactie van het immuunsysteem echter per abuis gericht op gezonde weefsels. Dit veroorzaakt een intense ontsteking en schade. Overgevoeligheid (allergie) en inflammatoire huidaandoeningen worden veroorzaakt door reacties van het immuunsysteem waarbij de huid betrokken is.

Wat gebeurt er bij een overmatige reactie van de huid?

Het lichaam zet voedingsvetten om in prostaglandinen, stoffen die letsel en ziekten helpen tegengaan. Mensen met een gevoelige huid missen een enzym dat helpt deze vetten om te zetten in ontstekingsremmende chemicaliën. Dit betekent dat hun huid vaker reageert.

Wanneer mensen last hebben van een gevoelige huid, is dit vaak te wijten aan een interne ontstekingsreactie op een externe trigger. Als je immuunsysteem en huidbarrière niet optimaal werken, kunnen die triggers van buitenaf gemakkelijker je huid binnendringen. Zodra iemand met een gevoelige huid in contact komt met bepaalde parfums, cosmetica, metalen of de vacht van huisdieren kan dit een jeukende, rode en droge huid tot gevolg hebben. Allergische reacties en chronische ontstekingen die de kwaliteit van je leven kunnen aantasten.

Symptomen van een verzwakt immuunsysteem


Je immuunsysteem beïnvloedt de soorten micro-organismen die op jouw huid leven en daarmee jouw risico op ziekte. De huid van een persoon bevat miljoenen nuttige en potentieel ziekteverwekkende microben. Als je immuunsysteem op orde is dan is het een ‘redder in nood’.

Soms werkt deze groep speciale cellen, weefsels en organen echter niet helemaal naar behoren. Treedt je immuunsysteem te vaak in werking dan kun je een aandoening krijgen zoals allergieën, astma of eczeem.

 

Begint het immuunsysteem het eigen lichaam aan te vallen in plaats van te beschermen dan kan er sprake zijn van een auto-immuunziekte zoals reumatoïde artritis of diabetes type 1. Verschillende bekende ziekten worden veroorzaakt door problemen met het immuunsysteem. Ze kunnen allemaal een ontsteking veroorzaken. Let wat het je huid betreft op de volgende symptomen.

Uitslag

Jouw huid is de eerste barrière van jouw lichaam tegen ziektekiemen. Hoe ziet het eruit? Hoe voelt het aan? Dit kan aantonen hoe goed jouw immuunsysteem zijn werk doet. Een jeukende, droge, rode huid is een veel voorkomend symptoom van ontsteking. Dat geldt ook voor uitslag die pijnlijk is of maar niet verdwijnt. Mensen met lupus krijgen bijvoorbeeld vaak een vlindervormige uitslag over hun neus en wangen.

 

Droge ogen

Veel mensen met een auto-immuunziekte merken dat ze droge ogen hebben. Je kunt een zanderig, korrelig gevoel ervaren alsof er iets in je oog zit. Of je kunt pijn, roodheid, een vezelige afscheiding of wazig zicht opmerken. Sommige mensen merken dat ze niet kunnen huilen, zelfs niet als ze van streek zijn.

 

Witte plekken

Soms besluit jouw immuunsysteem om de pigmentvormende cellen van de huid, melanocyten genaamd, te bestrijden. Is dit het geval dan begin je witte plekken op jouw lichaam te zien.

 

Vergeling van huid of ogen

Dit wordt geelzucht genoemd en het kan betekenen dat jouw immuunsysteem gezonde levercellen aanvalt en vernietigt. Dit kan leiden tot een aandoening die auto-immuun hepatitis wordt genoemd.

 

Gevoelig voor de zon

Mensen met een auto-immuunziekte hebben soms een allergische reactie op ultraviolette (UV) straling, fotodermatitis genaamd. Je kunt blaren, uitslag of schilferende plekken krijgen nadat je in de zon bent geweest. Of je kunt koude rillingen, hoofdpijn of misselijkheid krijgen.

 

Pleksgewijs haarverlies

Soms valt het immuunsysteem de haarfollikels aan. Bij haaruitval op je hoofdhuid, gezicht of andere delen van jouw lichaam kun je een aandoening hebben die alopecia areata wordt genoemd. Strengen of bosjes haar die zomaar uitvallen, kunnen ook een symptoom zijn van lupus.
 

Hoe het immuunsysteem van je huid helpen?

Een manier om een huid te ondersteunen die gevoelig en reactief is: neem essentiële vetzuursupplementen en voedsel dat van nature rijk is aan EPA en DHA, zoals vette vis.

Daarnaast is vitamine A een belangrijk molecuul voor het bevorderen en behouden van huidgezondheid. Het is verantwoordelijk voor celdifferentiatie, rijping en groei. Een holistische aanpak is uiteindelijk het beste, dus goede huidverzorging én een gezond dieet vol regenboogkleurige groenten en fruit, gezonde eiwitten, veel water en omega 3 en 6. Het is ook belangrijk om een genoeg antioxidanten binnen te krijgen, omdat deze de huid beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Met een verantwoord dieet en lifestyle kun je het lichaam aansterken en je huid beschermen tegen omgevingsfactoren zoals vervuiling. Huidverzorging kan je immuunsysteem niet direct beïnvloeden, maar wel helpen de afweer van de huid tegen externe factoren zoals luchtvervuiling te versterken.

Het thermale bronwater van La Roche-Posay is rijk aan selenium en oligo-elementen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat deze kalmerende en beschermende eigenschappen bevat. Het bevordert een goede huidgezondheid door het verminderen van irritaties.

Zoek ook naar ingrediënten in huidverzorgingsproducten die de huid kalmeren en verzachten. Denk hierbij aan La Roche-Posays Toleriane-lijn, speciaal geformuleerd voor de behoeften van een gevoelige huid en een huid met neiging tot allergie.
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID