Wat is striae?
Voor een goed begrip van wat striemen door striae precies zijn, dien je eerst de anatomie van de huid te begrijpen. De huid bestaat uit een dikkere, diepere laag genaamd de dermis. De dermis is in essentie een complex weefsel van collageenvezels vergelijkbaar met een geweven stof. Over deze diepere huidlaag ligt een dun laagje van levende cellen genaamd de epidermis, oftewel de opperhuid Dan komen we uit bij striae, in het Engels ook wel stretch marks genoemd: dit is in feite een scheurtje in de collageenstructuur van de dermis die ontstaat zodra de huid meer wordt opgerekt dan dat het in principe aankan. De scheur in het collageenweefsel kun je vergelijken met een haaltje in een kous. Omdat de opperhuid intact blijft, verschijnt er een zwakke plek in de huid onder de intacte opperhuidlaag. Dit is zichtbaar als een lichtere lineaire rimpel onder de huid – over het algemeen bekend als striae ofwel striemen op de huid bij bijvoorbeeld de heupen of buik.
Wat veroorzaakt groeistrepen en striemen op het lichaam?
De meest voorkomende oorzaak van striae is dat de huid in een kort tijdsbestek uitrekt, zoals bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap in de buikstreek of op de heupen en benen bij snelle gewichtstoename. Het kan weliswaar overal voorkomen waar de huid ineens razendsnel oprekt. Striemen door striae komen vaak voor tijdens de adolescentie vanwege de hormonale verandering in de huid om de snelle groei van het lichaam op te vangen. Vandaar ook de naam van het synoniem van striae: groeistrepen.
Groeistrepen tijdens de pubertijd
Striae zijn voor de meeste meisjes en jongens een normaal onderdeel van de puberteit. Wanneer een persoon heel snel groeit of aankomt (zoals tijdens de puberjaren), kan die persoon fijne lijntjes op het lichaam krijgen die striae worden genoemd. Striae ontstaat immers wanneer de huid wordt aangetrokken door snelle groei of uitrekking. Een veelvoorkomende misvatting over striae is trouwens dat vrouwen ze eerder krijgen dan mannen. Dit is een fabel, mannen kunnen net zo goed striae krijgen.
Zwangerschapsstriemen
Striae door zwangerschap komen het meeste voor tijdens en na de zesde maand. Je lichaam wordt groter naarmate je baby groeit, maar dat hoeft niet de enige reden te zijn voor striae vorming. Veranderingen in hormonen tijdens de zwangerschap kunnen de huid aantasten, waardoor de kans op 'scheuren' groter wordt. Zwangerschapsstriemen zijn permanent, maar ze kunnen heel aardig vervagen. Met andere woorden: voor het blote oog zo goed als onzichtbaar.
Striae door gewichtsveranderingen
Mensen met overgewicht hebben vaker stretch marks ofwel striae. Die striae striemen kunnen overal opduiken, omdat een persoon met obesitas vaak op meerdere plekken aankomt. Een kleine gewichtstoename kan soms ook lokaal striae opleveren.
Groeistriemen door sporten
Bodybuilders zijn vatbaar voor striae vanwege de snelle lichaamsveranderingen die met bodybuilding gepaard kunnen gaan. De striemen ontstaan bijvoorbeeld op de biceps.
Waar kun je striae krijgen?
Je krijgt geen striae op gezicht, handen of voeten, maar verder kan het vrijwel overal verschijnen. Doorgaans op de plekken waar je het meeste vet opslaat, zoals de buik, heupen, dijen, borsten en billen. Genen kunnen een rol spelen bij striae. Heeft je moeder ze tijdens haar zwangerschap op de dijen gekregen dan is de kans daarop ook groter wanneer jij zwanger wordt. In het begin zien de lijntjes er rood, roze en zelfs wat glanzend uit maar uiteindelijk lichten ze op als een oud litteken.
Striae op de billen
De voornaamste plekken waar je striae kunt krijgen is op de billen, heupen en buik. Hier slaat je lichaam meer vet op dus de zones kunnen sneller krimpen of groeien.
Striemen op heupen
Net zoals bij de billen kunnen striemen op de heup simpelweg veroorzaakt worden doordat je aankomt of afvalt, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap.
Benen met groeistrepen
Terwijl striae meestal voorkomt op de heupen, kan het ook verschijnen op de binnenkant van de dijen en zelfs op de knieën. Striae op knieën is meestal roze of rood, soms paars van kleur wanneer ze voor het eerst verschijnen. Groeistrepen zien eruit als lijnen op de huid bij de knieën en kunnen 1 tot 10 millimeter breed zijn. Te vinden aan bijvoorbeeld de voorkant, achterkant of zijkanten van de knieën.
Striae op de rug
Terwijl striae op de rug minder vaak voorkomt, is het niks vreemds. Net zoals op elke plek ontstaan deze striemen doordat de huid te ver wordt uitgerekt. De spanning zorgt ervoor dat elastische vezels in de dermis scheuren en littekens veroorzaken. Snelle gewichtstoename is meestal de ‘boosdoener’ bij rugstriae. Vooral bij jongens ontwikkelt rugstriae zich tijdens de puberteit door groeispurten.
Groeistrepen op armen en schouders
Hoewel striae vaak wordt geassocieerd met puberteit, gewichtstoename en zwangerschap, kunnen vooral atleten – vooral bodybuilders – te maken krijgen met striae op hun biceps, schouders en hiernaast ook dijen.
Striae op buik
Striae gravidarum (striae) op de buik komt voor bij ongeveer 50% tot 90% van de zwangere vrouwen vanwege de scheiding van onderliggend bindweefsel als de baarmoeder groter wordt in de buikholte. Dermaal collageen wordt beschadigd en bloedvaten verwijden, wat resulteert in de vorming van rood-paarse striae.
De beste producten voor striae
Wat te doen aan striae, is een vraag die wellicht naar boven komt. Het is niet mogelijk om striae helemaal te verwijderen, maar je kunt het wel tot op zekere hoogte vervagen. Aangezien striae in feite is opgebouwd uit littekenweefsel kun je het (liefst zo vroeg mogelijk na vorming) insmeren met La Roche-Posays Cicaplast Gel, huidherstellende verzorging die ook wordt aanbevolen voor de behandeling van littekens na verwijdering van hechtingen, na cosmetisch peelings en laserbehandelingen.