Wat is eczeem?
Eczeem is een overkoepelende term voor huidaandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat de huid rood, jeukend en ontstoken raakt. Het woord eczeem wordt vaak gebruikt als we spreken van atopische dermatitis, de meest voorkomende vorm van eczeem. Het is belangrijk om te weten dat patiënten met atopische dermatitis een verzwakte huidbarrière hebben, wat betekent dat de huid niet goed water vasthoudt. Dit kan de kenmerkende schilfers en droogheid die gepaard gaan met deze aandoening veroorzaken. Eczeem ofwel atopische dermatitis is een aandoening die ook ontstekingen in de huid veroorzaakt, waardoor deze droog, rood en jeukend wordt. Het komt het meest voor bij kinderen, maar het kan op elke leeftijd voorkomen. Eczeem kan een chronische huidaandoening worden die kan worden behandeld maar niet kan worden genezen. Het wordt geassocieerd met astma en hooikoorts en komt vaak voor in families.
Hoe ziet eczeem eruit?
Eczeem is een huiduitslag met bepaalde symptomen. Bij iemand van kleur kan een eczeem paars, bruin of grijs van tint zijn. Heb je een lichte huidskleur dan kan eczeem er roze, rood of paars uitzien. Eczeem kan elk deel van het lichaam aantasten, meestal in de holtes van de armen en benen, de handen en de nek. Maar het kan ook het gezicht aantasten, meestal op de wangen. Het ziet er dan hetzelfde uit: droge, rode, jeukende plekken die de huid dikker maken naarmate de eczeemuitslag langer aanwezig is en hoe meer eraan wordt gekrabd.
Wat is de meest voorkomende vorm van eczeem?
Atopisch eczeem (atopische dermatitis) is de meest voorkomende vorm van eczeem, een aandoening die ervoor zorgt dat de huid jeukt, droog wordt en barst. Atopisch eczeem komt vaker voor bij kinderen en ontwikkelt zich vaak voor hun eerste verjaardag. Heeft iemand als kind last gehad van eczeem dan kunnen op latere leeftijd vaak opflakkeringen verschijnen die onder controle dienen te worden gehouden. Andere vormen van eczeem naast atopische dermatitis:
- Contactdermatitis
Ook wel allergische contactdermatitis genoemd, is dit een vorm van eczeem die wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren.
- Neurodermitis
Ook wel discoïde eczeem genoemd, tast deze vorm van eczeem kleine plekjes op de huid aan. De plekjes zijn dan jeukend en schilferig.
- Dyshidrotisch eczeem
Dit type eczeem, blaasjeseczeem, droogt de huid uit en kan een branderig gevoel, huiduitslag en blaren veroorzaken.
- Nummulair eczeem
Deze vorm van eczeem veroorzaakt kleine, afgeronde laesies over het hele lichaam, maar vooral op de armen en benen.
- Seborroïsche dermatitis
Een inflammatoire vorm van eczeem die je hoofdhuid, baard of wenkbrauwen aantast.
- Hypostatisch eczeem
Een huidverkleuring op de benen die lijkt op spataderen.
Wat te doen tegen eczeem?
Als je de trigger voor jouw eczeem kan identificeren dan moet deze worden geëlimineerd. Veelvoorkomende triggers ofwel oorzaken omvatten voedsel (denk aan typische allergenen zoals eieren, zuivelproducten, noten en suiker), stoffen (wol of synthetische vezels) of huid-irriterende stoffen (parfum, make-up of huidverzorgingsproducten). Helaas zijn sommige triggers moeilijk te behandelen omdat ze verband houden met je genetica of waar je woont. Eczeem komt bijvoorbeeld meer voor in droge, koude klimaten en seizoenen. Ten tweede wil je de jeuksymptomen van eczeem behandelen om verergering van de ontsteking te voorkomen. Het laatste wat je wil doen is aan de eczeem krabben, want dit maakt het hoe dan ook erger. Niet-agressieve steroïden zoals hydrocortison 1% crème kunnen irritatie helpen kalmeren. Verder kun je met jouw arts naar verdere behandelingsopties zoeken. Natuurlijk is het kiezen van zachte, niet-inflammatoire huidverzorging essentieel als je de kans op een opflakkering wilt verkleinen. Nog een tip: een goede luchtbevochtiger voor thuis. La Roche-Posay heeft een hele lijn, genaamd Lipikar, geformuleerd in samenwerking met dermatologen, die helpt bij eczeem. Heb je last van eczeem vermijdt dan ook alles wat te hard en te irriterend kan zijn voor de huid. Overmatig exfoliëren wordt bijvoorbeeld niet aanbevolen.