ECZEEM BIJ BABY’S:
OORZAKEN EN BEHANDELING VAN ATOPISCHE DERMATITIS BIJ ZUIGELINGEN

Eczeem bij baby’s, ook wel atopische dermatitis genoemd, treft vooral zuigelingen en baby's tussen 3 maanden en 2 jaar oud. Hoewel goedaardig kan deze ziekte vervelend zijn omdat ze jeuk veroorzaakt, die geïnfecteerd kan raken en littekens kan achterlaten. Van de oorzaken tot de behandelingen van eczeem (atopische dermatitis): hier ontdek je alles wat je moet weten om de klachten bij je baby te verlichten.

WAT VEROORZAAKT ECZEEM BIJ BABY’S?

Eczeem is meestal een erfelijke aandoening die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Waarom krijg je eczeem?

Een huid die vatbaar is voor atopische dermatitis produceert niet genoeg lipiden om zichzelf te beschermen. Hierdoor verzwakt de huidbarrière en wordt de opperhuid kwetsbaar en ultra gevoelig voor aanvallen van allergenen en andere irriterende stoffen. De huid wordt droog, jeukt en schilfert, meestal op de wangen, de kin en rond de gewrichten (elleboog, knie enzovoort).

Eczeem is geen allergie. Deze ‘atopische’ aandoening kan echter hand in hand gaan met problemen zoals hooikoorts, astma en voedselallergieën. Zogenaamde atopische mensen maken IgE aan, een antilichaam dat betrokken is bij allergische reacties. Deze antilichamen kunnen een rol spelen bij atopisch eczeem door de afgifte van histamine, dat verantwoordelijk is voor het jeukende gevoel.

Eczeem bij een kind verdwijnt bij de meesten op de leeftijd van 3 jaar (de leeftijd waarop ze naar school gaan), maar kan in sommige gevallen ook tot in de volwassenheid aanhouden.

HOE HERKEN JE DE SYMPTOMEN VAN ECZEEM BIJ BABY’S?

Atopische dermatitis is een dermatologische aandoening die het gezicht, de knieën, de polsen en de ellebogen kan aantasten. Bij baby's veroorzaakt het eczeem jeukende, ruwe, schilferige, rode vlekken, vooral op het gezicht (wangen en kin) en in de plooien van de nek en de ellebogen. Naarmate je kind ouder wordt, komt het eczeem vaker voor op armen en benen.

Eczeem is niet besmettelijk en verspreidt zich niet van persoon tot persoon. Als het eczeem bij het kind na twee jaar nog aanhoudt, is het belangrijk om je kind oplossingen aan te bieden om te voorkomen dat hij aan eczeem gerelateerde laesies krabt, omdat deze groter kunnen worden en een groter deel van de huid kunnen aantasten.

Kun je eczeem voorkomen?

Ja en nee. Veel van de factoren die eczeem veroorzaken zijn genetisch bepaald, zoals afbraak van de oppervlakte barrière van de huid en de neiging tot atopie. Klinische onderzoeken hebben echter onlangs aangetoond dat het gebruik van verzachtende middelen vanaf de eerste drie levensweken het risico op het ontwikkelen van een huid die gevoelig is voor atopisch eczeem met 50%* vermindert.

* Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention, J ALLERGY CLIN IMMUNOL, VOLUME 134, NUMBER 4.

HOE ECZEEM BIJ BABY'S BEHANDELEN?

Eczeemplekken bij baby's verschijnen bij uitbraken, die over het algemeen moeten worden behandeld met een lokaal corticosteroïd. Het is belangrijk om te reageren bij de eerste symptomen om je baby snel verlichting te brengen. Als je merkt dat je baby een zeer droge huid heeft die ruw lijkt of vervelt, gebruik dan ter voorkoming een voedende en verzachtende behandeling.

Als er rode vlekken verschijnen, zelfs als deze klein zijn, dien je onmiddellijk een arts te raadplegen. Afhankelijk van de ernst van de symptomen kan de arts cortisonecrèmes of een antihistaminicumsiroop voorschrijven.

Slaapt je baby slecht door zijn eczeem?

Om atopische dermatitis bij baby's te verzachten en hen een goede nachtrust te bezorgen, kies je een koele omgeving waarin de huid kan ademen. Vermijd, zelfs in de winter, om hem in meerdere dekens te wikkelen of om de verwarming te hoog te zetten.

Geef hem voor het slapengaan een lauwe douche of een lauw bad met een anti-irritatie-reinigingscrème en breng vervolgens een anti-jeuk balsem aan. Kies een zachte, naadloze, katoenen pyjama om schuren te voorkomen.
LIPIKAR
Lipikar Eczema MED is een medisch hulpmiddel tegen de symptomen van zichtbaar eczeem, effectief in slechts 3 dagen tijd*.

Deze cortisonevrije eczeemcrème is geschikt voor atopische dermatitis bij zuigelingen en baby's. Ze werkt, vermindert irritatie, roodheid en jeuk en heeft een samenstelling die zeer goed verdragen wordt.

* Klinisch onderzoek 43 proefpersonen

Het is normaal dat je je hulpeloos voelt als je wordt geconfronteerd met een baby die lijdt aan atopische dermatitis, omdat er geen behandeling bestaat om het eczeem snel te laten verdwijnen. Maar als je de mechanismen die een rol spelen, begrijpt en de juiste actie onderneemt, kan je je kind troost bieden en hem helpen acute aanvallen beter te doorstaan. Meestal vinden deze uitbraken gespreid plaats en verdwijnen ze na de leeftijd van 2 jaar.

Ongeacht de ernst ervan moet atopisch eczeem worden gediagnosticeerd door een dermatoloog of een bevoegde professional in de gezondheidszorg. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van een echt medisch consult.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.