ACNE DOOR STRESS:
HOE HET WERKT
Acne kan worden veroorzaakt door stress1 Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bij scholieren acne verergert tijdens periodes met veel stress, zoals in het examenseizoen2. Tijdens periodes met veel stress produceert ons lichaam een overmaat aan hormonen die worden aangeduid als androgenen. Deze bevorderen op hun beurt een overproductie van talg, waardoor puistjes kunnen ontstaan. Ook andere factoren kunnen een rol spelen: Artsen snappen nog niet helemaal hoe het stresseffect werkt. Maar het belangrijkste is te weten wat je eraan moet doen.
ACNE DOOR STRESS
BEHANDELEN
Als stress een van jouw oorzaken van acne is (acne door stress treedt vooral op bij volwassenen), dan heb je een tweeledige aanpak nodig.
1. Controleer je stressniveaus
Acne kan worden veroorzaakt door stress. Daarom zal een verlaging van je stressniveau het 'stress effect' verlichten. Er zijn veel simpele manier om je stress te verminderen. Overweeg om een meditatie- of mindfulness cursus te doen om je geest helder te krijgen. Of gewoon dagelijks wat sporten kan ook veel stress wegnemen.
2. Behandel acne door stress onmiddellijk
Acne door stress kan minder worden als je minder gestrest bent, maar voor een complete behandeling moet je ook de onderliggende oorzaak aanpakken. Als je acne aanhoudt, praat dan met je apotheker, huisarts of dermatoloog om een geschikte behandeling te kiezen uit de beschikbare opties.
KAN ACNE
DEPRESSIVITEIT VEROORZAKEN?
Kort gezegd: ja, acne kan allerlei problemen veroorzaken, waaronder depressiviteit. Uit een recente online enquête van de British Skin Foundation (BSF) bleek dat de belangrijkste psychologische consequentie bij acnepatiënten gebrek aan zelfvertrouwen was (70% van de respondenten), terwijl meer dan de helft zei moeite te hebben met het maken van vrienden vanwege hun huidaandoening. Uit de bevindingen van de BSF blijkt duidelijk dat acne patiënten sociaal angstig en zelfbewust kan maken en dat het ook tot depressiviteit en erger kan leiden.
ACNE, DEPRESSIVITEIT
EN ZELFVERWONDING
Volgens een door de BSF in 2012 gepubliceerd onderzoek kan kan acne een zeer ernstige psychologische impact hebben. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, waardoor acnepatiënten zich erg eenzaam en geïsoleerd kunnen voelen. "Patiënten met acne en andere huidziekten zijn vaak erg ongerust over hun aandoening omdat hun zelfvertrouwen en zelfbeeld er op zoveel verschillende manieren door wordt aangetast", zegt dr. Bav Shergill, woordvoerder voor de BSF, in een persbericht. "De impact van een huidziekte wordt veel te vaak onderschat. Hopelijk zal dit feit door deze enquête meer aandacht krijgen."
Alarmerend is dat uit de enquête ook bleek dat één op de zes mensen (16%) toegaf zichzelf als gevolg van een huidziekte te hebben verwond. Enkele van de 125 deelnemers aan de enquête zeiden zelfs dat ze een zelfmoordpoging hadden gedaan, tewrwijl anderen aangaven dit op een bepaald moment te hebben overwogen.
Maar er is hoop! Het vinden van de juiste behandeling is de eerste stap op weg naar een mooie huid en een positievere instelling.
HOE ACNE DEPRESSIVITEIT VEROORZAAKT:
INZICHTEN VAN EEN DERMATOLOOG
We vroegen aan dermatoloog Philippe Beaulieu welke invloed acne heeft op het psychologische welzijn van zijn patiënten.
"Het probleem ontstaat vaak in de adolescentie, op een leeftijd waarop mensen het meest kwetsbaar zijn. In je tienerjaren leer je wie je bent en smeed je banden met leeftijdgenoten - acne kan dat proces verstoren. De aandoening is ongevaarlijk, maar kan ertoe leiden dat tieners slecht in hun vel zitten. Hun zelfbeeld en zelfachting kunnen daaronder lijden."
Uit veel onderzoeken blijkt inderdaad dat acnepatiënten verschijnselen vertonen van angst en depressiviteit, naast een lage zelfwaarde. Prestaties op school en werk kunnen daardoor verslechteren.
De aandoening heeft zulke diepgaande effecten dat artsen beoordelingsinstrumenten hebben ontwikkeld om de impact ervan op patiënten te meten, zoals de Acne Disability Index (ADI). Interessant genoeg zijn de psychologische consequenties van acne niet evenredig aan de ernst ervan.
ACNEMEDICATIE
EN DEPRESSIVITEIT
Kan isotretinoïne (Accutane) depressiviteit veroorzaken?
De sterkste acne medicatie, isotretinoïne (Accutane), is in sommige onderzoeken in verband gebracht met depresssiviteit. Maar tegenover elk onderzoek waarin dit verband wordt gelegd, staat een ander onderzoek waarin het tegenovergestelde wordt beweerd! De waarheid is dat artsen niet zeker weten of er echt een verband is, maar het is wel zo dat isotretinoïne gemakkelijker tot depressiviteit leidt als je al psychische problemen hebt.
Als je Accutane gebruikt en depressief wordt, kun je de medicatie stoppen en verdwijnen de verschijnselen. Als je het geneesmiddel wilt blijven gebruiken, kun je je arts vragen naar therapieën tegen depressiviteit zoals CBT (cognitive behavioural therapy [cognitieve gedragstherapie]) of medicijnen die SSRI's worden genoemd.
BEHANDEL DE ACNE,
BEHANDEL DE DEPRESSIVITEIT
Veroorzaakt isotretinoïne (Accutane) depressiviteit?
Wanneer een nieuwe patiënt bij komt binnenlopen, dan zeg is altijd dat de belangrijkste stap al gezet is: hulp vragen en niet alles alleen oplossen. Als team werken we toe naar een mooiere huid en een prettigere kijk op het leven. Dat is wat mijn werk zo dankbaar maakt!" Dr. Philippe Beaulieu
The Impact of Pyschological Stress on Acne.
Jović A1, Marinović B, Kostović K, Čeović R, Basta-Juzbašić A, Bukvić Mokos Z.
2https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/stress-and-acne#1