Oppervlakkige brandwonden zijn vaak het gevolg van contact met een hete vloeistof, stoom of keukengerei. Hierbij moet in de eerste plaats de pijn worden bestreden, uitbreiding van de wond worden vermeden en daarna de heling worden bevorderd. Een dermatoloog geeft advies terzake.
Wat moet men het eerst doen bij een brandwond?
De verbrande plek minstens 10 minuten onder zacht stromend koud water houden. Ik zeg mijn patienten altijd dat dit het eerste nuttige is dat ze kunnen doen. Hierdoor wordt uitbreiding van de wond tegengegaan en wordt de pijn tot bedaren gebracht. Daarna moet worden nagegaan hoe diep de brandwond is, om haar goed te kunnen behandelen. Kokend water geeft bijzonder pijnlijke brandwonden, maar die zijn meestal minder diep dan bij kokende olie, die verbranding tot in de diepe dermislagen kan veroorzaken. Bij een diepe brandwond moet een niet-verklevend steriel verband worden aangebracht en vervolgens een arts worden geraadpleegd.
Wat moet men doen bij een oppervlakkige brandwond?
Ik adviseer mijn patiënten om een steriel verband te gebruiken met een helende crème. Zeker als de huid rood is, waarbij gewoon het bovenste laagje van de epidermis beschadigd is (zoals bij zonnebrand). Dit helpt de huid te herstellen en de pijn te kalmeren. De wond moet worden beschermd om contact met irriterende stoffen en superinfectie van de wond te vermijden.
Wat moet men achteraf nog doen?
Na verbranding blijft de huid gevoelig en teer. Ze moet dus worden beschermd. Daartoe bestaan aangepaste dermocosmetische producten. Als de verbrande plek rood blijft, verdikt en jeukt, is het beter om een arts te raadplegen. Er kunnen zich dan immers chéloïde littekens vormen, die bijzonder ontsierend zijn en regelmatig blijven jeuken. Dit vergt een aangepaste behandeling. En tot slot moet het litteken ook worden beschermd tegen de zon met een product met hoge beschermingsfactor.