Hoe ontstaat een allergische reactie van de huid?
Een allergische reactie treedt op wanneer je huid in contact komt met een voor jou irriterende stof; het immuunsysteem raakt in paniek en begint antilichamen af te geven die een hele reeks symptomen veroorzaken. Het kan zijn dat je huid in eerste instantie helemaal niet reageert wanneer deze wordt blootgesteld aan een trigger. Allergieën kunnen zich uit het niets ontwikkelen. Zelfs als je al jaren goede resultaten boekt met een product. Je kunt allergisch zijn voor bijna elk aspect van een product, van iets wat voor de hand ligt zoals geur tot onduidelijke ingrediënten zoals decylglucoside. Dit laatste ingrediënt wordt in veel zachte reinigingsmiddelen gebruikt. Heb je last van aanhoudende of terugkerende uitslag dan kan het soms bijna onmogelijk zijn om erachter te komen voor welk ingrediënt je eigenlijk allergisch bent. Gebruik je geen retinol en heb je doorgaans geen last van terugkerende acne-symptomen maar zie je wel bultjes en irritatie in je gezicht of op andere delen van je lichaam? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een allergische reactie. Maak een afspraak met je huisarts en dermatoloog voor een juiste diagnose en eventueel een onderzoek om te achterhalen waar je nu allergisch voor bent.
Wat veroorzaakt een huidallergie?
Sommige mensen hebben zeer duidelijke triggers, terwijl andere mensen moeite hebben om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Die personen kunnen het beste een allergietest ondergaan. De onderliggende oorzaak van huidallergieën in het algemeen wordt nog onderzocht, maar nieuw onderzoek suggereert dat sommige vormen van huidallergieën het gevolg kunnen zijn van een defect in de huidbarrièrefunctie tijdens de kindertijd. Zowel genetische als omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan schade aan de buitenste laag van de huid, bekend als het stratum corneum. Hierdoor kan op latere leeftijd sneller eczeem en andere huidallergieën ontstaan, volgens onderzoek.
Verschillende typen huidallergie
Er zijn een paar verschillende soorten allergische huidaandoeningen. Elk ziet en voelt net even anders aan. Let op de symptomen van een huidallergie.
Contactdermatitis
Deze huidreactie is meestal te wijten aan een irriterend middel. Triggers verschillen van persoon tot persoon, maar het kan bijvoorbeeld zeep, nikkel, chemicaliën, pollen, latex, koude of hete temperaturen, maar ook zonlicht, water en bepaalde medicijnen zijn. Ontsteking van de huid ontstaat na contact tussen een allergische triggersubstantie en jouw huid. Hoewel de uitslag erg op eczeem kan lijken, treedt de uitslag normaal gesproken alleen op wanneer de huid contact heeft gehad met het aanstootgevende middel. Gebieden die vaak worden getroffen: het gezicht, de oogleden, nek, handen en voeten. Let bij dergelijke uitslag op nikkel in sieraden, cosmetica, antibiotische crèmes, rubber en chemicaliën op schoenen die ook tot deze huidallergie kunnen leiden.
Eczeem
Deze huidaandoening wordt ook wel atopische dermatitis genoemd. Het begint vaakst in de eerste paar levensjaren, maar kan ook voor het eerst optreden bij een adolescent of volwassen persoon. Bij oudere kinderen, adolescenten en volwassenen komt de eczeemuitslag het meest voor in plooiende huiddelen. Zoals achter de knieën en in de elleboogplooien. Hoewel het ook kan voorkomen op de wenkbrauwen (seborroïsche dermatitis), de handen, nek en het gezicht. Krabben en wrijven aan de huid kan de eczeemplekjes verergeren en zelfs leiden tot abnormale pigmentatie die lichenificatie wordt genoemd.
Netelroos
Urticaria, de medische term voor netelroos, is een jeukende uitslag. Het kan duiden op een onderliggende medische aandoening. Netelroos ziet eruit als verhoogde roze of rode bultjes met een lichtgekleurd centrum in verschillende maten en vormen. Netelroos kan snel van plek, grootte en vorm veranderen en het kan jeuken. Allergenen die netelroos kunnen veroorzaken, zijn onder meer voedsel zoals pinda's, eieren, noten en schaaldieren, latex, medicijnen waaronder antibiotica, penicilline, aspirine en ibuprofen, insectenbeten en fysieke prikkels zoals druk, kou, hitte, lichaamsbeweging of blootstelling aan de zon.
Angio-oedeem
Angio-oedeem, ook wel Quincke’s oedeem genoemd, is een huiduitslag met abrupt optredende zwelling van weefsels, vooral in het gezicht en in de keel. Het lijkt een beetje op netelroos, maar de zwelling vindt dieper in de huid plaats. De zwelling houdt ook langer aan, zo één tot twee dagen. De zwelling komt het meeste voor op de lippen, de ogen, handen en voeten. Mensen met angio-oedeem beschrijven het als een abnormaal prikkelend of tintelend gevoel.